20 Ιουλίου 2015

Μελιτζανόπιτα με κιμά







Η σημερινή συνταγή αποτελεί μέρος της οικογενειακής μας παράδοσης. Για να πω την αλήθεια, σκεφτόμουν χρόνια να την καταγράψω εδώ,  αλλά μιας και την φτιάχνουμε (εγώ ή η μητέρα μου) μονάχα μια φορά το χρόνο (χωρίς πραγματικά να ξέρω το γιατί), κάτι γινόταν πάντα και χανόταν η ευκαιρία. 



Η μελιτζανόπιτα θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται και κιμαδόπιτα, όμως αν προσέξει κανείς την αναλογία κιμά και μελιτζάνας θα αντιληφθεί γιατί πήρε το όνομα αυτό. Μπορεί η μελιτζάνα να μην φαίνεται στην όψη, αλλά είναι εξαιρετικά αισθητή στη γεύση. 




Πρόκειται για μια πλούσια, πολύ ζουμερή και χορταστική πίτα, με λίγα ωστόσο υλικά (κιμά, τυριά, μελιτζάνες και αυγά),  που εμείς  την τρώμε πάντα ως  κυρίως γεύμα. Δύο κομμάτια είναι αρκετά για να καταλαγιάσουν ένα πολύ πεινασμένο στομάχι, μα αν θες και τρίτο, φρόντισε να έχεις χρόνο για ξεκούραση και καλή χώνεψη. 


Αυτή  η πίτα, έχει συγκεκριμένο παραλήπτη.  Φτιάχτηκε με αγάπη για να σταλεί  μέσα από τούτο εδώ το blog, εκεί, στα Βόρεια, στην καλη μου φίλη Φωτεινή, που γνωρίζω πόσο εκτιμά τις πίτες!


Καλή εβδομάδα να έχουμε!





ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

Βγαίνουν 20 μεγάλα κομμάτια


Υλικά για τον κιμά: 


     1)      1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο

     2)      1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο

     3)      150 γραμμάρια ελαιόλαδο

     4)      1 ξύλο κανέλας

     5)      400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα

     6)      1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

     7)      Αλάτι

     8)      πιπέρι


Επιπλέον υλικά: 


     1)      2,5 κιλά μελιτζάνες φλάσκες (κατά προτίμηση μικρές και χωρίς σπόρια)

     2)      200 γραμμάρια κεφαλοτύρι (ήπιο) τριμμένο

     3)      200 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη

     4)      200 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο

     5)      5 αυγά

     6)      1 πακέτο φύλλο κρούστας

     7)      Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων




Μέθοδος: 


Για την πίτα θα χρειαστεί προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ ή αρκετές ώρες πριν. 


Αρχικά ψήνουμε τις μελιτζάνες. 


Τις πλένουμε καλά, τις σκουπίζουμε και τις τοποθετούμε ολόκληρες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς! Τις πατάμε με το δάκτυλό μας και όταν δούμε ότι η σάρκα τους υποχωρεί προς τα μέσα τότε είναι έτοιμες ψημένες. 


Τις αφήνουμε να κρυώσουν  και τις ξεφλουδίζουμε κρατώντας μονάχα τη σάρκα τους. 


Τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι τις κόβουμε σε κομμάτια με το μαχαίρι και τις αφήνουμε εκεί ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ για να στραγγίσουν από τα υγρά τους!  




Φτιάχνουμε τον κιμά.


 Καλό θα είναι να τον έχουμε έτοιμο από το προηγούμενο βράδυ, παράλληλα με τις μελιτζάνες που στραγγίζουν, έτσι ώστε να έχει κρυώσει απόλυτα για να τον ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά της πίτας.


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό, τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν έχει αλλάξει πλέον το χρώμα του, προσθέτουμε το λιωμένο κρεμμύδι, τα πολτοποιημένα ντοματάκια, το ξύλο κανέλας, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, καθώς και μισή κούπα νερό. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει όση ώρα χρειαστεί σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιει εντελώς τα υγρά του. Δεν πρέπει να μείνει με υγρά. Να είναι εντελώς στεγνός.  Όταν είναι ο κιμάς έτοιμος, τον δοκιμάζουμε και τον διορθώνουμε στο αλάτι. Πρέπει να είναι αλατισμένος κανονικά καθώς δεν θα μπει άλλο αλάτι στο φαγητό.




Την επόμενη μέρα ολοκληρώνουμε την πίτα.


Στην κατσαρόλα που έχουμε φτιάξει τον κιμά, προσθέτουμε τις τεμαχισμένες μελιτζάνες που έχουν στραγγίσει, τα τυριά και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά να ομογεννοποιηθεί το μίγμα της γέμισης. 


Λαδώνουμε πολύ καλά  ένα ταψί διαστάσεων 30Χ40 εκ.


Στρώνουμε στον πάτο του τα μισά φύλλα κρούστας λαδώνοντας το κάθε ένα πάρα πολύ καλά πριν τοποθετήσουμε το επόμενο πάνω του!! Φύλλο, λάδωμα, φύλλο, λάδωμα μέχρι να τελειώσουν τα μισά φύλλα κρούστας. 


Κατόπιν ρίχνουμε τη γέμιση μέσα σε αυτά και την λειαίνουμε με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού ώστε να στρωθεί παντού ομοιόμορφα. 


Τέλος συνεχίζουμε τοποθετώντας τα υπόλοιπα φύλλα με τον γνωστό τρόπο, λαδώνοντας δηλαδή το κάθε φύλλο! Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία, κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι τις άκρες των φύλλων που ίσως εξέχουν από το ταψί και χαράσσουμε προσεκτικά τα επάνω φύλλα της πίτας  σε κομμάτια.


(Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να την σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο και να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη). 


 Ψήνουμε την μελιτζανόπιτα στους 180 βαθμούς σε φούρνο με αέρα, για 45 -50 λεπτά ή μέχρι να δούμε να ροδοκοκκινίζει και να ξεροψήνεται το φύλλο της!

Μόλις είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την κόψουμε. 


Καλή επιτυχία!!!!




Tips: 


     1)      Μια λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη μελιτζανόπιτα επιτυχημένη ή εντελώς αποτυχία είναι το στράγγισμα της μελιτζάνας μετά το ψήσιμο για όλο το βράδυ!! Είναι άκρως απαραίτητο, καθώς η μελιτζάνα έχει αρκετά υγρά τα οποία πρέπει να φύγουν για να μην χαλάσει η πίτα!!!! 


     2)      Ταυτόχρονα φτιάχνουμε και τον κιμά ώστε να έχει το χρόνο να κρυώσει μέχρι το επόμενο πρωί που θα τον ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά της πίτας.


    3)      Η ποσότητα της γέμισης είναι αρκετή και η πίτα βγαίνει παχιά. Αν σας αρέσουν οι  λεπτές πίτες τότε μπορείτε να χωρίσετε την ποσότητα της γέμισης στη μέση και να φτιάξετε δύο ταψιά μελιτζανόπιτας χρησιμοποιώντας άλλο ένα πακέτο φύλλο κρούστας! Ένα πακέτο δηλαδή για το κάθε ταψί. 


     4)      Μπορείτε να ετοιμάσετε την μελιτζανόπιτα, να την στρώσετε στο ταψί, να την χαράξετε σε κομμάτια και να την διατηρήσετε στην κατάψυξη ώστε να την ψήσετε οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε, ακόμα και μετά από πολύ καιρό. 
 





36 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Κατι σαν πίτα-μουσακά, θα εχει σιγουρα ωραια γευση ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Beauty!
      Εχει όντως ωραία γεύση αν και το γούστο είναι υποκειμενικό!! Σε ευχαριστώ!
      Καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  2. Όντως σαν πίτα μουσακά θα είναι, κάτι που την κάνει ακόμη πιο δελεαστική!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, κάτι τέτοιο!!! Χωρίς τη μπεσαμέλ αλλά με τυριά !!
      Καλή σου εβδομάδα Αγγελική!

      Διαγραφή
  3. Πολύ πρωτότυπη και πλούσια η πίτα σου Χρυσαυγή μου! Τη όποια παραπάνω δουλίτσα που έχει στην αποζημιώνει με νοστιμιά!
    Μου αρέσει πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ναι! Σωστά το πρόσεξες Μαρία. Την έχει την δουλίτσα της, αλλά βγαίνει μεγάλο ταψάκι και χορταστική. Είναι από τα φαγητά που τα φτιάχνεις τη μια μέρα και έχεις και για τις επόμενες!!!!
      Μία ή άλλη δηλαδή! χαχα
      Σε ευχαριστώ πολύ !!!!!!!!!!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα! Τι ωραία πίτα είναι αυτή! Και τι δεν έχει μέσα, μελιτζάνες, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κιμά.
    Οι φωτογραφίες κλέβουν την παράσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Νοτούλα μου! Παραδοσιακή για μας πίτα ή αποδόμηση του μουσακά όπως είπαν οι κυρίες πιο πάνω!!! χαχα
      Οι φωτογραφίες και μένα μου άρεσαν, μιας και πέτυχα το ιδανικό φως της ημέρας!
      Καλό απόγευμα σου εύχομαι!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. καλημερα!!! αν και εγω δεν τρωω μελιτζανες την λιμπίστικα!!! ειναι κ αγαπημενη της μανας μου!!! γεια στα χερια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τη μαμά λοιπόν!!
      Σε ευχαριστώ Ντολμά μου!

      Διαγραφή
  6. Η γέμιση φαίνεται λαχταριστή Χρυσαυγή (όπως κατάλαβες δεν είμαι οπαδός του φύλλου...). Οπότε εξωτερικά για τον Γεώργιο, εσωτερικά για μένα..... χεχεχεχεχεχε
    Πολλές καλημέρες & καλή εβδομάδα :**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, οχι!!! Και αυτό δεν σου αρέσει???
      Συνήθως το φύλλο είναι αυτό που τρώνε όλοι.
      Μα τι λέω τώρα???? Εσύ δεν μπορείς να συγκριθείς με τους όλους! χαχαχαχαχα
      Δίκαιη μοιρασιά βλέπω με τον Γεώργιο αλλά ρίξε και λίγο στο Τέρας... κρεατάκι έχει μέσα. Θα το εκτιμήσει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Φιλιά Δήμητρα! Καλή και ήρεμη εβδομάδα!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Πολύ πρωτότυπη πίτα με γνώριμο συνδυασμό γεύσεων! Θα πρέπει να κάνει θραύση σε κάθε τραπέζωμα! Θα την έχω στα υπόψη για το επόμενο! Φιλιά πολλά καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά όντως είναι από τα φαγητά που εκτιμόνται στα μεγάλα τραπέζια.
      Χορταίνουν πολλά στόματα με αυτή την πίτα!
      Ελπίζω να την φτιάξεις λοιπόν κάποια στιγμή!!

      Καλό σου απόγευμα!

      Διαγραφή
  8. Μαμαδίσιο φαγητό που κρύβει πολύ μεράκι και αγάπη, γιατί η προετοιμασία του είναι λίγο χρονοβόρα, μου κάνει και λίγο κυριακατικο τραπέζι ή εορταστικό τραπέζι... πολύ ωραίο ψήσιμο έκανες, ακαταμάχητο το χρώμα του φύλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντελώς μαμαδίστικο. Παλιάς κοπής που λέμε. χαχαχαα
      Το τραγανό φύλλο ήξερα πως είναι η αδυναμία σου!!
      Σε ευχαριστώ λοιπόν για τα θετικά λογάκια!
      Φιλιά Τάνια μου!

      Διαγραφή
  9. Αχ να είχα κομματάκι. Σταμάτησα να φτιάχνω πολλές πίτες γιατί οι δυο μας πόση να φάμε.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δίκιο Ξανθή. Η πίτα θέλει πολλά στόματα για να φαγωθεί.
      Καλή σου εβδομάδα.

      Διαγραφή
  10. Ωραία πίτα Χρυσαυγή μου.
    Η μελιτζάνα δίνει νοστιμιά. Ασε που την καμουφλάρεις μεσα στον κιμά ;)
    Ωραία ιδέα για τραπέζι ή όπως λες και για κυρίω γεύμα.
    Την καταγράφω ;)

    Φιλιά & καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ, δεν ξέρω πόσο μπορεί να καμουφλαριστεί στη γεύση μιας και σίγουρα κάποιος όχι και τόσο έμπειρος θα την καταλάβει αμέσως. Ωστόσο για τα παιδιά ...κάτι γίνεται πιστεύω!

      Καλό βράδυ Μάριον !!!!!!
      Θα χαρώ να την δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  11. και συνεχιζεις να με εκπλησεις και να με ξεσηκωνεις! μετα τη φετα με το μελι, τωρα και μελιτζανοπιτα με κιμα???? ναι!!! γιατι οι μελιτζανες ειναι σουπερ, αν ξερεις να τις φτιαχνεις καλα...ακους αντρουλη μου? και ναι ειναι ενα αγαπημενο λαχανικο που μπαινει συχνα στην ελληνικη κουζινα...ακους αντρουλη μου? και την τρως και γλυκο και σε πίτσα και ειναι απιστευτη...ακους αντρουλη μου?
    και όπως καταλαβες ακουει δεν ακουει, εγω θα την κανω. αλλα μην τον δω να τρωωει και δευτερο κομματι, θα του κοψω τα ποδια! :)

    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωπα!!! Τι έχουμε εδώ Ζήνα?? Ενδοοικογενειακές σπόντες? χαχαχαχαχα
      Βλέπω να τον μπουκώνεις και να του αρέσει στο τέλος!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Ειρήνη αδέλφια μου!!!!!! Μην του κόψεις τα πόδια του καψερού. Κόψε δεύτερο κομμάτι και σέρβιρέ τον!

      Διαγραφή
  12. Ωωωωωω......αφιερωματική πίτα!Αισθάνομαι μια μεγαλοπρέπεια να το πω......μια περηφάνεια,μια ακαταμάχητα λιγούρα......
    Ευχαριστώ πραγματικά, για ένα απο τα ωραιότερα και νοστιμότερα πιάτα αφιέρωσης που έχω λάβει.
    Πρόκειται για το αγαπημένο μου πιάτο.
    Οι πίτες είναι η αδυναμία μου και ίσως είναι η μοναδική λιχουδιά στην οποία δεν μπορώ να αντισταθώ.
    Και η συγκεκριμένη είναι μία πολυδαίδαλη πίτα.
    Εννοώντας την πολύπλευρη νοστιμιά της λόγω των εποχιακών καλοκαιρινών υλικών.
    Επισημαίνοντας το δυσθεώρητο ύψος της γέμισης που αποζημιώνει το μάτι κσι μετα την όρεξη.
    Ο απόλυτα πετυχημένος συνδυασμός του χρυςαφένιου τραγανού φύλλου με την πολυδιάστατη νοστιμιά μιας σπαρταριστής εσωτερικής γευστικής καλοσύνης.
    Ναι,είναι η υπερβολή της απόλαυσης για μένα!
    Και όταν προέρχεται απο πολυαγαπημένο πρόσωπο,λαμβάνει άλλες διαστάσεις γεύσης και ευδαιμονίας.
    Θα την τιμήσω ,έστω και εικονικά,ώσπου τουλάχιςτον να την κάνω....και λιάν συντόμως μάλιστα!
    Και μόλις το μούδιασμα απο τον οδοντοιατρικό τροχό,στο οποίο αφέθηκα ομολογουμένως με δυσαρέσκεια,περάσει,θα αφήςω χωρίς αιδώ την μεγαλόστομη πεηφάνεια,την ομολογειθείςα μεγαλοπρέπεια και θα αςπαςτώ την ακαταπόνητη λιγούρα μου,για να αποδείξω πόσο στα γόνατα μπορω να πέσω για ένα κομματάκι πιτούλα!!
    Φιλια πολλά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το να σου την αφιερώσω ήταν μονόδρομος γνωρίζοντας πόσο αγαπάς όλων των ειδών τις πίτες. Όπως μονόδρομος είναι και να την φτιάξεις για να την φάτε όλοι μαζί (γιατί όχι?) στην υγειά μας εδώ κάτω!!!!!!!!

      Σε ευχαριστώ πρώτα απ΄όλα εγώ για τα όσα μου έχεις δώσει και μετά εσύ! Επέτρεψέ μου!!!
      Φιλιά πολλά! Πάρα πολλά και περαστικά!!
      Δηλαδή, να είναι τα περαστικά πολύ γρήγορα μιας και τα δοντάκια τα χρειάζεσαι για να τραγανίσεις το ροδοκόκκινο φύλλο!!!!!!!!!!

      Καλό βραδυ με αγάπη!

      Διαγραφή
  13. Τρώω μελιτζάνες, τρώω κιμά, τρώω τυριά...είμαι ο άνθρωπός σου χαχα Όχι σοβαρά τώρα, είναι τόσο τέλεια αυτή η πίτα που νομίζω πως την μυρίζω κιόλας...πω πω δεν πάω καλά!!
    Καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά πας Αγγελική!!! Αν δεν φας τώρα τον Ιούλιο μελιτζανόπιτα πότε θα την φας?
      Ναι, λοιπόν, είσαι και εσύ ο άνθρωπός μου!!!!!!!!!!!! χαχαχαχαχα
      Καλό βράδυ!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  14. Λαχταριστή πιτούλα με πολύ ωραία γέμιση!
    Καλη μας εβδομάδα!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ!!!
      Επίσης!!!!!!!!!!!!!!! Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  15. Καλησπέρα. Αφού η πίτα είναι αφιερωμένη στη Φωτεινή, να της πω ότι αυτή η γέμιση αλλά πάνω σε αράβικη πίτα σερβιριζόταν σε γνωστό ταβερνείο της πόλης της στη Βενιζέλου με Φιλίππου, και από κει τη ζήλεψα και την έφτιαχνα και γω σε κλασσική πίτα με φύλλο. Έχω πολλά χρόνια να πάω αλλά αν το σερβίρει ακόμα αξίζει να το δοκιμάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω θα εκτιμήσει το σχόλιό σου Κλεομένη.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Κλεομένη για τις συμβουλές σου,που ειπναι βέβαιη οτι θα με οδηγήσουν σε περιπετειώδη γευστικά μονοπάτια!
      Την συγκεκριμένη περιοχή δεν την γνωρίζω πολυ καλα,αν και σηματοδοτώ στο μυαλό μου όλες αυτές που προσφέρουν ικανοποίηση στον ουρανίσκο.....
      Δεν ξέρω αν υπάρχει κάν το συγκεκριμένο ταβερνείο που περιγράφεις τόσο γλαφυρά....
      Αν και βαθιά μέσα μου,έκρυψα την λαχτάρα μου για την πίτα της Χρυσαυγής....
      Βλέπεις είναι αφιερωμένη ....και σίγουρα η νοστιμιά της θα είναι ανυπέρβλητη,αφου προέρχεται απο την καρδιά της!
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  16. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ πίτα με μελιτζάνα αλλά πραγματικά με έκανες να μπω στη σκέψη να τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. κι εγώ δεν έχω φάει ποτέ πίτα με μελιτζάνα.. πως μου ξέφυγε άραγε??
    την αποθηκεύω γιατί θα την δοκιμάσω σίγουρα κάποια στιγμή! φαίνεται υπέροχη και καθότι έχουμε μια αδυναμία στις πίτες, δεν θα μας ξεφύγει!!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάλι με χάρακα έκοψες τα κομμάτια????????χαχαχαχα
    Τέλεια σου έγινε!!!!!!!
    Το ξεροψημένο φύλλο άπαιχτο, οι φωτογραφίες, ειδικά η πρώτη με τη πρασινάδα στο βάθος σούπερ!
    Τρελλαίνομαι για μελιτζάνες αλλά όχι για κιμαδόπιτες.....θα τη δοκίμαζα όμως ευχαριστώς από τα χεράκια σου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ωωωωωωωω!!!!!!!!!!!! Φανταστική πίτα!!!!!!!!! Την λατρεύω!!!!!!!!!!!!!! Είναι η εκδοχή της μελιτζανόπιτας που κάνει η μαμά μου και σε καταλαβαίνω απόλυτα Χρυσαυγή όταν λες ότι την είχατε για κυρίως γεύμα μια και είναι άκρως χορταστική!! Αν και η μαμά μου... την έχει για ...πρωινό, κυρίως γεύμα, απογευματινό και βραδινό!!! Γεια στα χέρια σου!!! Όσο για τις φωτό σου τί να πω;;;; Όπως πάντα δεν με αφήνουν να ξεκολλήσω... απλά ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όμορφη ιδέα να αξιοποιήσουμε τις μελιτζάνες !! Φαίνεται τόσο τέλεια η πίτα σου Χρυσαυγή !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10