16 Μαρτίου 2015

"Τα ναυτικά"






Ξεκινώντας από το παράξενο όνομα αυτού του γλυκού, διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για κάτι ιδιαίτερο, κάτι ξεχωριστό. Δεν ξέρω ειλικρινά από που προέρχεται η ονομασία του. Αν και το γκούγκλαρα δεν βρήκα απαντήσεις κι έτσι ευχαρίστως να δεχθώ πληροφορίες  αν κάποιος γνωρίζει τι κρύβεται πίσω από την ονοματοδοσία. 


Στην κατηγοριοποίηση της συνταγής απέτυχα ξανά. Με μπέρδεψε πολύ, αφού εκ πρώτης μοιάζει με μπάρες αλλά σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι αφού είναι αρκετά παλιομοδίτικο και οι σύγχρονες μπάρες σίγουρα δεν είχαν τότε ανακαλυφθεί. Ούτε όμως κέικ με γλάσο το λες. Ούτε γλυκό ψυγείου αν και διατηρείται μετά τη δεύτερη μέρα στο ψυγείο, αλλά ούτε και καρυδόπιτα.  Είναι απλά «τα ναυτικά»! Take it or leave it




Σε ένα πράγμα όμως ήμουν πολύ καλή, το λέω και καμαρώνω. Είναι αυτό που ξέρω να κάνω καλύτερα από το κάθε τι!  Κάθισα  και έφαγα σχεδόν όλο το πιρέξ. Εντάξει, σε διάστημα δύο ημερών, το παραδέχομαι... Ταξίδεψα στη γεύση του, στην καρυδένια βάση του και βυθίστηκα στην πραγματικά βελούδινη και πλούσια σοκολατένια κρέμα! Είμαι σίγουρη ότι όποιος το φτιάξει μια φορά θα το φτιάχνει για πάντα. Όχι μονάχα γιατί διατηρείται μέρες και βολεύει να το έχεις έτοιμο από πριν αλλά και γιατί η γεύση του είναι πολλά πράγματα μαζί, κλεισμένα όλα σε ένα! 




ΤΑ ΝΑΥΤΙΚΑ 


Υλικά για τη βάση: 


     1)      200 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική λευκή

     2)      200 γραμμάρια καρυδόψυχα τριμμένη μέχρι να γίνει σκόνη

     3)      5 ασπράδια αυγού

     4)      2 κουταλιές της σούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

     5)      1 κουταλιά της σούπας βούτυρο που έχουμε προηγουμένως λιώσει


Υλικά για την πάστα σοκολάτας:


     1)      150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

     2)      5 κρόκους  αυγού

     3)      200 γραμμάρια κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

     4)      100 γραμμάρια βούτυρο





Μέθοδος: 


Αρχικά φτιάχνουμε την βάση:


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά ένα πιρέξ διαστάσεων 20Χ30 εκατοστών.


Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφρός και να φουσκώσουν πολύ σαν σύννεφο. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε το αλεύρι, την τριμμένη καρυδόψυχα και το βούτυρο. Χτυπάμε μονάχα μέχρι να ανακατευτούν  τα υλικά και όχι παραπάνω. 


Ρίχνουμε το περιεχόμενο του μίξερ στο πιρέξ και ψήνουμε για 15 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φουρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. 


Μόλις περάσει το 15λεπτο βυθίζουμε στο κέντρο του γλυκού ένα μαχαίρι για να διαπιστώσουμε αν θα βγει στεγνό. Αν είναι τότε το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Καλό θα είναι να κοιτάξουμε και κάτω από το πιρέξ να δούμε αν έχει ροδίσει και στον πάτο το γλυκό.
 
Η καρυδένια βάση που φουσκώνει πάντα ομοιόμορφα.


Φτιάχνουμε την πάστα σοκολάτας:


Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Λιώνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις λιώσει (αλλά να μην καεί), προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε έντονα, ώστε να διαλυθεί καλά. Το ανακάτεμα καλό είναι να γίνεται με έναν αυγοδάρτη (σύρμα). Όταν ομογενοποιηθεί η ζάχαρη με το βούτυρο προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα και επίσης ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να λιώσει. Κατόπιν αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε έναν – έναν τους πέντε κρόκους ενώ ανακατεύουμε πολύ έντονα το μίγμα για να μην ψηθεί το αυγό. Μόλις ενσωματωθούν οι κρόκοι ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι με το γλάσο στη φωτιά και το αφήνουμε εκεί, σε χαμηλή θερμοκρασία για 1-2 λεπτά, χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε. Αυτό το κάνουμε για να παστεριωθούν τα αυγά. 


Αποσύρουμε τη σοκολατένια κρέμα από τη φωτιά και το ρίχνουμε πάνω στην κρύα καρυδένια βάση. Την απλώνουμε (καλύτερα ανακινώντας το πιρέξ και όχι με σπάτουλα για να είναι απόλυτα λεία).  Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.  Το χειμώνα σε μια ώρα θα είναι έτοιμο να κοπεί. Το καλοκαίρι με τη ζέστη ίσως και να χρειάζεται λίγο παραπάνω.


Κόβουμε το γλυκό σε 12 τετράγωνα κομμάτια και τοποθετούμε στο κέντρο κάθε κομματιού μισό καρύδι. 


Διατηρούμε το γλυκό 2 μέρες εκτός ψυγείου και κατόπιν το βάζουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Μπορεί να μπει και στην κατάψυξη ώστε να διατηρηθεί πολύ περισσότερο καιρό. Όταν βγει, το ξεπαγώνουμε και είναι σαν φρέσκο.


Καλή επιτυχία!!!!!!!

Tip: 

Όποιος θέλει να παίξει με τις υφές του γλυκού και να δώσει υπερβολή στην απόλαυση, μπορεί να το συνοδεύσει με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Εκεί πραγματικά τα έχεις όλα!
 




45 σχόλια:

  1. Δε θα πω πολλά.... Θεικό γλυκό!!!!!!!
    Χρύσα μου ....... RESPECT!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παναγιώτα σε ευχαριστώ πολύ!!!!
      Νομίζω θα σου αρέσει !! Να το δοκιμάσεις κάποια στιγμή!!!

      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  2. Κάποιοι δεσμοί ειπναι άρρηκτοι.
    Συνήθως οι οικογενειακοί,οι φιλικοί ,αλλά και οι ερωτικοί.
    Συμπορεύονται στο πέρασμα του χρόνου δίχως να υπόκεινται σοβαρές αλλοιώσεις,χωρίς να φθείρονται από την επανάληψη προχωρούν και υπαλρχουν με συνέπεια ,αγάπη και απόλυτο συνταιριασμό .
    Θα ήταν πολυ τολμηρό αν πω οτι παρόμοιοι δεσμοί υπάρχουν και στον θαυμαστό κόσμο της γεύσης?
    Νομίζω πως όχι,ειδικά αν αναφερθώ για αυτούς σε ένα πετυχημένο food blog.
    Και μιλώ για την αδιάσπαστη,εθιστική,αδιαμφισβήτητη και απόλυτα,μα απόλυτα εναρμονισμένη σχέση της σοκολάτας με το καρύδι.
    Είναι ο επιτυχημένος γάμος ,για τον οποίον κάνεις δεν προσπαθεί κάτι το ιδιαίτερο....γιατι είναι μία βαθιά ερωτική σχέση που στηρίζεται στα στοιβαρά θεμέλια της γευστικής αρμονίας.
    Είναι μία σχέση καρμική.Μια αλυσιδωτή αντίδραση που διέπεται από φυσικούς κανόνες.
    Δύο δυναμικά υλικά που αγαπιούνται με πάθος σε μία πολυτάραχη συνύπαρξη.
    Τα αποτελέσματα της σχέσης τους έχουν γευστική ρωμαλαιότητα,σοφιστική διάθεση ,σχηματοποιημένη απόλαυση.
    Τα ναυτικά περιέχουν αυτα τα δύο υλικά.
    Ίσως να μην μπορείς να φανταστείς την προέλευση του ιδιότυπος ονόματος τους....
    Και επειδή συχνά η φαντασία με φορτώνει με σφριγηλά σενάρια,θα τολμήσω να υποψιαστώ....
    Ναυτικά.Γιατι σε ταξιδεύουν.
    Αυτα που σε παρασύρουν σε ρεύματα γευστικής πληρότητας.
    Αυτά που σε αποβιβάζουν σε λιμάνια άγνωστα για την χαρά του τουρισμού σε στοιβαρές νοστιμιές.σε σκιαγραφημένες πολιτείες που η σοκολάτα χαρογραφεί και το καρυδότσουφλο συμπληρώνει.
    Ναυτικά,γιατι η γεύση οφείλει να είναι περιπετειώδης μεν,ασφαλής και απάνεμη,δε.
    Ναυτικά,γιατι η ανεμελιά του ταξιδιού ειναι σχημστική.Στο τετράγωνο σχήμα του κομματιού κρύβεται η βάρκα και τι καρύδι είναι η μπαντιέρα του.
    Πλέει σε διεθνή ύδατα και ψάχνει καινούργιες πολιτείες.
    Το γλυκό είναι το μέσο και εμείς,ο ταξιδευτής.
    Δεν είναι τυχαίο το όνομα.Είναι ο διαπραγματευτής όχι του υποθαλάσσιου πλούτου,αλλά του γευστικού.Αυτού που με τόση αγάπη μας έδωσες Χρυσαυγή μου!
    Θερμά συγχαρητήρια!
    Φιλια πολλα,πολλά,πρωινά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα λόγια μου είναι φτωχά και η σκέψη μου καθόλου ποιητική για να απαντήσει σε αυτό το υπέροχο σχόλιο!
      Εσύ τελικά με ταξίδεψες και μετά το γλυκό.

      Θέλω να σε ευχαριστήσω και δημόσια για την τόσο μεγάλη αγάπη και στήριξη που δείχνεις τόσα χρόνια σε μένα και το μικρό αυτό μπλόγκ!
      Χαίρομαι που είσαι εδώ, να το ξέρεις!!!!!!!

      Φιλιά πολλά πολλά !!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. Πρώτη φορά το βλέπω και το ακούω και ελπίζω να το γευτώ και σύντομα. Ο χαρακτηρισμός
    "μπάρες" μάλλον είναι σχετικά πρόσφατος για τα δεδομένα μας, επηρρεασμένες από ξένες συνταγές κυρίως και παραπέμπτουν σε σνακ κυρίως. Αυτό είναι αρκετά "κομψευάμενο" (που λέει και μια φίλη) για να μπει σε αυτή τη κατηγορία γιατί είναι πολύ πλούσιο σε υλικά και η σοκολάτα όντως δείχνει βελούδινη. Αλήθεια. που το ψάρεψες εσύ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ακριβώς είναι όπως τα λες! Μπάρες δεν είναι, σνακ με τίποτα, κέικ όχι, φέρνει λίγο προς καρυδόπιτα αλλά ούτε κι εκεί το λες με σιγουριά... Τι ειναι ΟΕΟ? χαχαχα
      Η πάστα σοκολάτας (ή επικάλλυψη, όπως θες πες το) όντως είναι πολύ πλούσια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά γλυκά. Τρώγεται μανιωδώς!
      Όσο για την αλίευση του γλυκού... έγινε με τον κλασικό τρόπο. Από τετράδιο φίλης της μαμάς μου.

      Καλή εβδομάδα!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. " Τα Ναυτικά" μάς ταξίδεψαν σε υπέροχα σοκολατένια νερά, με βάρκα νοστιμιάς το καρύδι!
    Γεύσεις άρρηκτα δεμένες και που ο ουρανίσκος, αναγνωρίζοντας αυτό το συνταίριασμα, το απολαμβάνει!

    Πολλά εύγε Χρυσαυγή για την υπέροχη πρόταση και τις όμορφες πόζες αυτού του θεσπέσιου γλυκού!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Ζαμπία μου!
      Είναι ένα γλυκό με γνώριμες γεύσεις αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερο. Θες η αναλογία του γλάσου που είναι σχεδόν ένα προς ένα με την καρυδένια βάση, θες τα ανάλαφρα υλικά της βάσης με την βελούδινη και στιβαρή υφή του γλάσου? Δεν ξέρω. Το μόνο που μπορώ να πω μετά βεβαιότητος είναι ότι τρώγεται πολύ εύκολα και σε βγάζει ασπροπρόσωπο!

      Καλή εβδομάδα εύχομαι!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα, η πρώτη και η τρίτη φωτογραφία με τσίγκλισαν πολύ στο να θέλω να το φτιάξω άμεσα.
    Πάει χάλασα κι εγώ πολύ με τα γλυκά.
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέρμα Ξανθή.
      Αν άρχισες κι εσύ να τρως γλυκά θα χαλάσει η πιάτσα! χαχαχαχα
      Φτιάξ΄το και θα με θυμηθείς!

      Διαγραφή
  6. η φραση σου "οποιος φτιαξει αυτο το γλυκο το κανει για παντα σε συνδοιασμο με τις "κολασμενες" φωτο σου ειναι αρκετα για να το φτιαξω αμεσα!!!!!
    καλη εβδομαδαααα και φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Κικίτσεν !!
      Αν σε δελέασε έστω και λίγο μπορείς να το δοκιμάσεις. Νομίζω δεν υπάρχει περίπτωση να σε απογοητεύσει. Κι αν όχι τώρα... κράτα το για το μέλλον!

      Φιλιά πολλά!!!!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα !! Φαίνεται πεντανόστιμο και υπερ λαχταριστό :-) Οι δύο πρώτες φωτογραφίες είναι απλά πανέμορφες !!! "Ναυτικά" ?!?? Δεν το ξερα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!!
      Ευχαριστώ πολύ!
      Χαίρομαι που σου άρεσε και ελπίζω να το δοκιμάσεις κάποια στιγμή. Η εικόνα ανταποκρίνεται πλήρως στη γεύση!

      Διαγραφή
  8. Δεν το γνωρίζω ως γλυκό και ο Χρομ αρνείται πεισματικά να μου δείξει το κείμενο της ανάρτησής σου οπότε μένω και χαζεύω απλώς τις υπέροχες- όπως πάντα- φωτογραφίες σου! Θα επανέλθω, ελπίζοντας σε ευνοϊκότερη μεταχείριση από τον browser μου :D
    Μέχρι τότε φιλιά & καλημέρες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, δεν πειράζει, δεν πειράζει!
      Κατά 50% δεν το τρώς !! χαχαχαχαχαχχαχα Λόγω καρυδένιας βάσης.
      Το άλλο 50% που είναι η σοκολάτα νομίζω ότι το τρως.
      Περιμένω εν αγωνίως να μου πεις τελικά αν σου αρέσει!! χαχαχαχαχαα
      Σε πειράζω Δήμητρα ασφαλώς!!!

      Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες γιατί πραγματικά το προσπάθησα πολύ να βγουν καλές. Ήθελα να αποδοθεί στις φωτογραφίες η παλιομοδίτικη χροιά του γλυκού και να δελεάζει, γιατί πραγματικά είναι νόστιμο!

      Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Ξαναγύρισα και αυτή την φορά μου εμφανίζει το κείμενο και μάντεψε.....!!!
      Είχες απόλυτο δίκιο χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
      Τουλάχιστον έχεις και εμένα και τον Γεώργιο χαρούμενους με αυτό το γλυκό: εγώ τη σοκολάτα βεβαίως βεβαίως, ο Γεώργιος την βάση
      χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
      Σμουτς πολλά!

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα! Μισό λεπτό να σκουπιστώ γιατί μου τρέχουν τα σάλια....
    Λοιπόν, εκπληκτικά τα "ναυτικά"!! Μπράβο Χρυσαυγή που μας μαθαίνεις μια τόσο λαχταριστή συνταγή. Το πιστεύω αυτό που λες, ότι εάν την φτιάξεις μια φορά μετά δεν θα ξεκολλάς!
    Καλή εβδομάδα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Αγγελική!! χαχαχαχαχα Κάνε δουλειά σου!! χαχαχαχχα
      Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις για να διαπιστώσεις και η ίδια την ακρίβεια ή όχι των γραφομένων μου!!!

      Ευχαριστώ πάρα πολύ!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  10. Τελειο το ονομα και το γλυκό... και το λικερακι απο διπλα ;)
    Καλη εβδομαδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!
      Το όνομα με εντυπωσίασε και εμένα!! Ήταν αυτό που με τράβηξε εξ΄αρχής.
      Όσο για το λικερ κουμ κουάτ, του πήγε γάντι. Όχι μόνο οπτικά αλλά και γευστικά!

      Ευχαριστώ πολύ!!!

      Διαγραφή
  11. Οι υπέροχες φωτογραφίες σου ανέδειξαν για άλλη μια φορά ένα παλιομοδίτικο (με τη καλή έννοια) γλυκό!!!!!!!!!
    Η σοκολατένια πάστα φαίνεται πλούσια και βελούδινη, σε συνδυασμό με τη καρυδένια βάση θα είναι τρέλα!!....όσο για το λικέρ...μα τι χρώμα!!

    Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, ναι! Η σοκολάτα επάνω δεν υπάρχει. Είναι ωραία η αναλογία της με την καρυδένια βάση. Ούτε λίγη, ούτε πολύ! Όσο ακριβώς πρέπει!
      Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο η φωτογράφιση όσο και η συνταγή!!!!!
      Το λικέρ είναι κουμ κουάτ και συμφωνώ για το όμορφο χρώμα τους!!! Από γεύση να δεις!!!!!!!!!!

      Φιλιάαααααααααααα!

      Διαγραφή
  12. Σαν όνομα πραγματικά κι' εγώ πρώτη φορά το συναντώ στην "γειτονιά" των γλυκών των απανταχού γλυκατζήδων Χρυσαυγή μου.

    Καλά ένα πυρέξ μονάχη σου (έστω και σε δύο μέρες)... Μα γιατί δεν φώναζες εθελοντές με τα κουτάλια τους; Σίγουρα θα έβρισκες αρκετούς ανάμεσά μας :-))

    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Πηνελόπη?
      Πάλι εγώ έκανα τη βρώμικη δουλειά! Το έφαγα όλο (αναγκάστηκα, μη νομίζεις... χαχαχαχαχα) και δεν φώναξα κανέναν!

      Καλό σου απόγευμα !
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Αχ δυστυχώς δεν μπορώ να σου γράψω πολλά γιατί έχω γεμίσει με σάλια το πληκτρολόγιο! χεχεχεχε
    ΤΕΛΕΙΟ!
    Μαργαρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχαχχαα
      Δεν πειράζει!! Χάζεψέ το απλά!!!!

      Διαγραφή
  14. ούτε εγώ το ήξερα αυτό το γλυκό, αλλά χαίρομαι που το γνώρισα σήμερα!!!!
    φαίνεται τόσο νόστιμο!
    και οι φωτογραφίες απίθανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Eχμ προσπαθουμε να κανουμε διαιτα λεμε...Κολασμενο το γλυκακι σου,μπαινει στο προγραμμα του Σαββατου!!!

    Φιλια
    Σοφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αγαπαμε τα καρυδογλυκα! Ιδιως οταν εχουν απο πάνω σοκολατα!!! μπραβο Χρυσαυγη μου!! Εγραψες παλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα ναυτικά, ε; Κοίτα να δεις... Ίσως είναι σαν τον καραβίσιο καφέ, ίσως να είναι κάποιο στάνταρ γλυκό που έφτιαχναν ή φτιάχνουν στα καράβια... Ο,τι και να'ναι, αυτή η πάστα σοκολάτας με τρέλανε! Και η βάση όμως, πολύ ενδιαφέρουσα...
    Όσο για το ρετρό σκηνικό σου.... λιώνω...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αν και δεν πολυσυμπαθώ το έντονο καρύδι.... μόνο και μόνο από την περιγραφή και τις φωτογραφίες, θα το εντάξω στον κύκλο συνταγών "δοκιμάζουμε-μήπως-αλλάξαμε-γνώμη-για-το-υλικό-αλλά-βασικά-το-είδαμε-και-το-λιγουρευτήκαμε", γιατί πραγματικά νομίζω ότι θα μπορούσε να προέρχεται από το τετράδιο συνταγών της γιαγιάς μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τι υπέροχο γλυκό είναι αυτό; Από αυτά που ψάχνω μανιωδώς να βρω και να δοκιμάσω. Μόλις είδα την πρώτη φώτο ήμουν σίγουρη ότι θα το λατρέψω. Η περιγραφή σου, τα υλικά και φυσικά οι φώτο επιβεβαίωσαν την υποψία. Τέλειο, θα το φτιάξω για το Πάσχα!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ειδες???? εμεις οι δυο μοιαζουμε φιλεναδα...και εγω ειμαι καλη στο να "καθαριζω" το πυρεξ...και τα ταψια και τις φορμες κεικ και τα πλαστικα για γλυκα ψυγειου! οπως και να το καταταξεις, φαινεται απιθανο και τελειο να το συνοδευσεις με ενα ζεστο καφεδακι...ελληνικο παρακαλω!

    εχει και σοκολατα και καρυδι...αλλα πως το διατηρεις? στο ψυγειο? γιατι εχει το αυγο μεσα λεω..καλα βεβαια οχι πως θα μεινει κιολας...

    φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ yami δίχνει κ μάλλον δεν θα αντισταθώ, σύντομα θα το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. φανταστικο!!!! τοσο απλο κ τοσο υπερπαραγωγη!!!! σλουρπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα Χρυσαυγή μου!! Είσαι και καλή και στην παρασκευή και στην παρουσίαση!! Φανταστική η συνταγή και οι φωτογραφίες!! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τέλειο!!! Πολύ πλούσιο σε γεύση φαντάζομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλέ δεν το ξέρω καθόλου τούτο! Πρώτη φορά το βλέπω και το ακούω! Χρυσαυγή είσαι αξία ανεκτίμητη κι εσύ και τα ναυτικά!! Φαίνεται καταπληκτικό! Και με παγωτάκι πωπώ μας καταστρέφεις και για αυτό σε αγαπάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Για δες όνομα!! Πρώτη φορά το ακούω!!! Ο συνδυασμός του όμως είναι άπαιχτος...καρυδένια βάση που φουσκώνει ομοιόμορφα και σοκολατένια πάστα από πάνω... εγγυημένη απόλαυση και μάλιστα άκρως εθιστική!!!! Υπέροχο Χρυσαυγή μου!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το ότι έφαγες μόνη σου ένα πυρέξ με πειράζει, που δεν το μοιράστηκες ;)
    Απο πού προέρχεται το όνομα του γλυκού δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Φτάνει που μας το έδειξες.
    Καρυδένια βάση και σοκολάτα... σε δικαιολογώ (λίγο !!) που έφαγες το πυρέξ...:)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Που είναι το κομμάτι μου?Η καλύτερα να πω το ταψί μου?Χιχιχι Όπως και να λέγετε καλό μου κορίτσι είναι ανεπανάληπτο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πρώτη φορά το ακουω! Φαίνεται όμως πεντανοστιμο! Θα δοκιμασω την εκδοχή με τη μπάλα παγωτό στ ο πλάι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα! Ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες συνταγές που μοιράζεστε. Μας άρεσε πολύ το γλυκό σας και σίγουρα θα το ξαναφτιάξουμε! Την επόμενη φορά θα βάλω λιγότερη ή καθόλου ζάχαρη στο σοκολατένιο γλάσσο γιατί μας αρέσουν κάπως πιο άγλυκα τα γλυκά! πάντως ούτε εγώ ήξερα το γλυκό αυτό και είναι πολύ ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10