3 Απριλίου 2014

Κουλουράκια σουσαμιού





Κοντά στο Πάσχα υπάρχει ένας οργασμός παρασκευής κουλουριών και τσουρεκιών. Καθώς μπαίνουμε πιο βαθιά στη νηστεία για δείτε αυτά τα κουλουράκια σουσαμιού. Ή μάλλον αυτό το σουσάμι με λίγο από κουλούρι αφού το σουσάμι υπάρχει εντός και εκτός της ζύμης του. Σουσάμι ξεχειλίζει από παντού, σκαλώνει στο δοντάκι και το ξεκολλάτε με τη γλώσσα.

Μιλάω τώρα σοβαρά -όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται-. Μιλάω για το τελειότερο σουσαμένιο κουλουράκι που έφαγα ποτέ.






ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ

Υλικά: 

     1)      1 νεροπότηρο σουσάμι για τη ζύμη(περίπου 200 γραμμάρια) + άλλα 300 γραμμάρια για την επικάλυψη [σύνολο περίπου 500 γραμμάρια σουσάμι]
     2)      1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
     3)      1 νεροπότηρο λευκό ξηρό κρασί
     4)      1 νεροπότηρο ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
     5)      750 περίπου γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως και λίγο παραπάνω ή και λίγο λιγότερο). 




Μέθοδος: 

Σε ένα ταψάκι βάζουμε το 1 νεροπότηρο σουσάμι και το τοποθετούμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να καβουρδιστεί. Στο διάστημα αυτό το ανακατεύουμε 2-3 φορές, ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις μεριές.  Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. 



Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τώρα το μισό αλεύρι, το καβουρδισμένο σουσάμι, το λάδι, το κρασί και τη ζάχαρη. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι. Υπάρχει όμως και περίπτωση να χρειαστεί λίγο περισσότερο από τα 750 γραμμάρια. Όπως σε όλες τις ζύμες, το αλεύρι  το βάζουμε στο περίπου. Το ζητούμενο  είναι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια μας, ώστε να μπορούμε να πλάσουμε τα κουλουράκια. 


 
Η ζύμη είναι έτοιμη. Σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα. Πλάθουμε μικρά κορδόνια από τη ζύμη και τα κάνουμε στεφανάκια. Όσο πιό μικρά, τόσο πιό όμορφα. Τα βουτάμε στο σουσάμι που έχουμε κρατήσει (το μη καβουρδισμένο), το οποίο έχουμε τοποθετήσει σε ένα βαθύ πιάτο, προσέχοντας να τα καλύψει το σουσάμι παντού και κατόπιν τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί μας. 



Ψήνουμε τα κουλουράκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά ή ώσπου να τα δούμε να παίρνουν ένα χρυσαφί χρώμα και να φαίνονται καλά ψημένα.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τρώγονται καλύτερα από την επόμενη μέρα και μετά, καθώς η γεύση τους καλυτερεύει αφού μείνουν ένα 24ωρο. Τα διατηρούμε σε κουτί μπισκότων για πολύ καιρό! 

 

Καλή επιτυχία!!!!!!


Παρακαλώ σημειώστε: ...... ότι όλα τα υλικά τα μετράμε με το ίδιο νεροπότηρο. Λίγο μεγαλύτερο ή λίγο μικρότερο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μετρηθούν με την ίδια μονάδα μέτρησης. Γι΄αυτό και το αλεύρι δεν μπορώ να το δώσω με ακρίβεια στη συνταγή, αφού από νεροπότηρο σε νεροπότηρο υπάρχει διαφορά.

 

Τα κουλουράκια σουσαμιού έφτιαξε η Πέπη από το blog "Pepi's Kitchen" και τα έκανε μπαλάκια μιας μικρής μπουκιάς!! Έγιναν και έτσι τέλεια!!!!!!



40 σχόλια:

  1. ΕΝΤΑΞΕΙ!!!!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!!!!!!!!!!!!
    Με τόσο σουσάμι θα είναι ΤΑ κουλουράκια!!!!!!!!!!!!!
    Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά!!!
    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες σου με τα χρωματιστά κουβαδάκια!!
    Μπράβο σου!!!

    Νομίζω μόνο το σουσάμι μου λείπει......άντε γεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδα τα κουβαδάκια μέσα στο σπίτι και σκέφτηκα να είναι ο προάγγελος του καλοκαιριού.
      Περιμένω τις εντυπώσεις σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  2. Πράγματι φαίνονται υπέροχα! Εκτός από τη γεύση φαντάζομαι και το άρωμα!
    Οι φωτογραφίες σου όπως πάντα εκπληκτικές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρία.
      Δεν πρόλαβα να τα μυρίσω... μόνο έτρωγα!!! χαχαχα
      Κριτσανιστά όσο δεν πάει!

      Καλημέρα!

      Διαγραφή
  3. Οι φωτογραφίες σου είναι για πόστερ, ειδικά η δεξιά πλευρά της τρίτης εικόνας!
    Και τα κουλουράκια μοιάζουν λαχταριστά. Την καλημέρα μου Χρυσαυγή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχχααα Για πόστερ ε?
      Σε ευχαριστώ!!!!

      Καλημέρα και από μένα Δήμητρα!!!

      Διαγραφή
  4. Πράγματι για να τα μαζεύουμε με τα κουβαδάκια και να τα τρώμε με τις χούφτες!
    Τόσο σαγηνευτικά...
    Όσο γιια τη φωτογράφιση, απλά τέλεια!
    Η καλυτερότερη! :)

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με παίδεψε η φωτογράφιση όσο και αν δεν το πιστεύεις.
      Ήταν η δεύτερη που έκανα.
      Η πρώτη δεν βλεπόταν. Φωτογράφιζα και δεν βλέπονταν οι πόζες τους.
      Από τα νεύρα μου τα έτρωγα.
      Η δεύτερη λήψη μου έκανε τη χάρη...
      χαχαχαχαχα

      Ευχαριστώωωωωωωωωωωω
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. καταπληκτικές οι φωτογραφίες!!! Μπράβο Χρυσαυγή μου!! Φαίνονται πεντανόστιμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου σε ευχαριστώ πολύ.
      Μακάρι να ήσουν κοντά να έτρωγε ο Νικόλας.
      Φαίνονται πεντανόστημα και η εικόνα σε πληροφορώ ότι δεν παραπλανά!! Ήταν!
      Φιλάκια και καλημέρες!

      Διαγραφή
  6. Είναι πράγματι από τις καλύτερες συνταγές για κουλουράκια. Το σουσάμι μέσα στη ζύμη τους δίνει ιδιαίτερη γεύση και πολύ τραγανή υφή. Καλοφάγωτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς Vita. Το σουσάμι μέσα κάνει πιστεύω όλη την δουλειά.
      Δεν φτάνει σίγουρα μόνο αυτό που βρήσκεται απ΄έξω.
      Ήδη εξαφανίστηκαν και πάμε για την δεύτερη δόση.

      Σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  7. Και κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα, είμαι σίγουρη!
    Και έχουν και μεγάλη... φωτογένεια! Υπέροχες φωτογραφίες, όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλεις να πεις ... "κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μία δόση..."
      χαχαχαχα

      Φιλιάαααααααααα!
      Κι ευχαριστώ κούκλα!

      Διαγραφή
  8. Πανέμορφαααα ζωγραφια και τόσο τόσο λαχταριστά!!!!
    Πολλά φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα μου γλυκιά σε ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  9. οτιδηποτε εχει σουσάμι με μαγνητίζει!
    Πολύ ομορφα κουλουράκια. καλοφάγωτα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ....κι εμένα το ίδιο !
      Σε ευχαριστώ πολύ !
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  10. Σε πιστεύουμε ότι είναι τα τελειότερα σουσαμένια κουλουράκια που έφαγες ποτέ! Μία εικόνα όσο χίλιες λέξεις. Φαίνονται λαχταριστά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι!!!!!!!!!
      Ελπίζω να είσαι καλά!
      Σε ευχαριστώ πολύ ! Ήταν τέλεια. Και λέω ήταν γιατί είναι πλέον παρελθόν για εμάς..
      Πάμε για καινούρια δόση.

      Φιλιά πολλά σε όλα τα μωρά εκεί!

      Διαγραφή
  11. Τα είδα το πρωί βιαστικά και με τρέλαναν οι φωτογραφίες σου.
    Εγώ δεν συμπαθώ το σουσάμι για΄τι με ενοχλεί στα δόντια μου ο σύζυγος όμως τρελαίνεται πρέπει να του κάνω τη χάρη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει Ξανθή μου, πρέπει!!!
      Θα τα τρώει σαν στραγάλια!
      Ασε που κι εσύ βλέπω να υποκείπτεις...

      Αν τα φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις.
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Μα είναι υπέροχα!!!! Νοστιμότατα!!!!!!!! Με κόλασες Χρυσαυγή μου με τα σουσαμένια σου κουλουράκια... αν πάρω ένα θα τα θέλω όλα... όμως θα τα φτιάξω το Σαββατοκύριακο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου αν τα φτιάξεις εύχομαι να σας αρέσουν πολύ !
      Να φάνε οι μικρές και να ευχαριστηθούν!
      Αν πάρεις ένα, η αλήθεια είναι πως δεν σταματάς... σχεδόν ποτέ!

      Φιλάκια !!!

      Διαγραφή
  13. Μου αρέσουν που είναι τόσο πλούσια σε σουσάμι!
    Πολύ όμορφη και η πρώτη φωτογραφία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σουσάμι μέσα και έξω είναι που τα κάνει τόσο τέλεια.
      Η πρώτη φωτογραφία και για μένα είναι η ποιο αγαπημένη και αυτή που έχω ξεχωρήσει από τις υπόλοιπες!!
      Σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  14. Καταπληκτικά τα κουλουράκια! Είμαι ικανή να τα φάω όλα.
    Τρομερή έμπνευση είχες με τις φωτογραφίες και τα κουβαδάκια! Η τελευταία μου άρεσε πάρα πολύ! Ααααχ μας έφερες το καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την επόμενη φορά θα παίξω με τα φτυαράκια μου φαίνεται!
      Κουβαδάκι - φτυαράκι και τσούπ ήρθε το καλοκαίρι!

      Σε ευχαριστώ Νοτούλα μου!
      Κι εγώ τα έφαγα όλα .... μη νομίζεις... δεν είμαι υπεράνω!!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  15. Μου αρέσουν πολύ μαζι με το σουσαμάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι!
      Να τα δοκιμάσεις λοιπόν!!!

      Καλό σου Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  16. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΕ ΛΕΝΕ ΚΑΙΤΗ,ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΣΟΥ,ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ΑΥΡΙΟ,ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ,ΟΤΑΝ ΡΙΧΝΕΙΣ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟ ΜΠΩΛ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΕΙΣ ΠΡΩΤΑ Η ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ.?ΠΛΑΘΟΝΤΑΙ ΕΥΟΛΑ?Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΥ ΥΠΕΡΟΧΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Καίτη,
      Τα υλικά τα ρίχνεις όλα μαζί εκτός από το αλεύρι που όπως είπα το προσθέτεις σταδιακά.
      Για τη ζάχαρη δεν χρειάζεται να κάνεις καμία προεργασία. Η ζύμη την απορροφά μόνη της και έτσι δεν φαίνεται καθόλου μετά. Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να διαλυθεί!!!!!
      Πλάθονται πανεύκολα! Μην σε αγχώνουν καθόλου. Πρόσεξε μόνο το αλεύρι να το προσθέτεις λίγο λίγο ώστε να ελέγχεις που πρέπει να σταματήσεις. Η ζύμη σου πρέπει να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Όταν το πετύχεις αυτό, σταματάς να ρίχνεις αλεύρι. Πλάθεις μικρά κορδονάκια και τα κάνεις στεφανάκια. Απλό !

      Θα χαρώ να μάθω πως πήγε!
      Α... και τα κουλουράκια όπως είπα, είναι πολύ νοστιμότερα από την επόμενη μέρα και μετά!

      Φιλιά και καλή σου επιτυχία!

      Διαγραφή
  17. Σουσάμι άνοιξε.... και να τα ! Τα υπέροχα κουλουράκια σου κορίτσι μου γλυκό!
    Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καταπληκτικά είναι Χρυσαυγή!!! Αν δεν ήταν τόσο αργά θα τα έφτιαχνα ΤΩΡΑ!!! Πού να φτάσει μια δόση!!Σ' ευχαριστούμε για τη συνταγή! Καλό Σ/Κ, φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πέρα από άκρως σαγηνευτικά, λόγω σουσαμιού, ξέρουν να κάνουν και ισορροπία τούτα τα κουλουράκια!!
    Μα πως τα έχεις εκπαιδεύσει έτσι Χρυσαυγή μου :-)))
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Aν είχα τώρα σουσάμι θα τα έκανα σίγουρα. Αλλά δεν μου φτάνει ...:(

    Υπέροχα κουλουράκια Χρυσαυγή και υπέροχη η παρουσίασή τους
    Σουσαμένια στεφανάκια

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπέροχα, καλοφτιαγμένα και λαχταριστά! Τα σουσαμένια κουλουράκια τα λατρεύω.
    Κι εγώ φτιάχνω κάποια με ούζο, παλιά συνταγή, που την έχει σε νεροπότηρα.
    Κάνω όμως "αναγωγή" σε μετρικές κούπες!
    Καλοφάγωτα, Χρυσαυγή μου!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρύσα μου τα έφτιαξα χθές & έγιναν τέλεια?????Υπέροχα τραγανά νηστίσιμα κουλουράκια???
    Μπράβο για τον άψογο τρόπο που προβάλεις τις συνταγές σου.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χίλια ευχαριστώ!!!
    Χάρηκα πάρα πολύ που τα έφτιαξες και σου πέτυχαν !

    Καλοφάγωτα λοιπόν!!!
    Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εθισμός το σουσάμι! Εθισμός όμως! Θα τα φτιάξω και δεν θα χρειαστούν αποθήκευση γιατί θα το βγάλουν δεν θα το βγάλουν το 24ωρο.. Ευχαριστούμε Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10