7 Ιουνίου 2012

Μουσακάς



GREEK MOUZAKAS

…Όταν ακούω αυτή τη φράση τρελαίνομαι. Greek souvlaki, Greek tzatziki, Greek mouzakas, Greek MALAKAS τελικά! Όλες αυτές οι φράσεις με τη λέξη «greek” μπροστά, φαντάζουν άκρως γελοίες και  υποτιμητικές. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί πρέπει να οικειοποιούμεθα τα φαγητά και ειδικά με αυτόν τον άκομψο και πέρα για πέρα κιτς τρόπο. Από πού πηγάζουν αυτά τα κόμπλεξ, η ματαιοδοξία και η χαζομάρα? Πάλι στα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας θα το αναγάγουμε και αυτό?


Με αυτή τη λογική οι Ιταλοί θα πρέπει να λένε “Italian Tiramisu”, οι Ισπανοί, “Spanish Paella”, οι Αμερικάνοι, “American Cheesecake”, οι Γάλλοι, “French croissant”, οι Ιάπωνες “Japanise Shusi” και πάει λέγοντας. 

Όοοοχι!! Μόνο οι Έλληνες είναι μάγκες και καραμπουζουκλήδες και βάζουν στα φαγητά σφραγίδα, μπας και τους κλέψουν τη πατέντα.

Όσο μου αρέσει η βόλτα στην Πλάκα, το Μοναστηράκι, το Θησείο και την Παλιά Αθήνα, άλλο τόσο αγανακτώ όταν περπατώ σ΄ αυτές τις περιοχές. Τουριστικοποιημένες στο έπακρο, μολυσμένες με τα πανάκριβα και κακής ποιότητας φαγητά στις ταβέρνες. Τους σερβιτόρους low cost, κακοπληρωμένους και αδιάφορους, ασθμαίνοντες, κουβαλητές των φαγητών. Τους κράχτες, που  όποιου σαϊνιού ιδέα ήταν αυτό το επάγγελμα, θα πρέπει να πάει για επιδοτούμενη από το κράτος χρόνια ψυχοθεραπεία. Και τέλος τις πινακίδες με το "greek fagito" ανηρτημένες, συνοδευόμενες από χειρίστης ποιότητας φωτογραφίες των εδεσμάτων που το μόνο που καταφέρνουν είναι να απωθούν και ουχί να ελκύουν τον περαστικό. 

Ακόμα και εδώ, κάτω από το σύμβολο του Ελληνικού πολιτισμού, κάτω από την «Greek» Ακρόπολη, πρέπει να διατυμπανίζουμε ότι είμαστε ο βλαχοντίσκο λαός της Ευρώπης. Μην και διεκδικήσει άλλος λαός τον τίτλο του κίτς. 

Μην τον βλέπεις έτσι. Είναι πονηρός ο βλάχος που με ένα "greek" νομίζει ότι θα πιάσει τον τουρίστα από τη μύτη και θα τον βάλει να κάνει τεμενάδες μπροστά στην μπαγιάτικη και υπερτιμημένη Greek salad με υποκατάστατο φέτας, το τυποποιημένο από super market τζατζίκι και τον προχθεσινό, ξαναζεσταμένο στα μικροκύματα μουσακά, με το αζημίωτο φυσικά! 

Αυτή είναι η Ελλάδα του τουρισμού, του mouzaka και του sirtaki. Και όλα πάνε πρίμα.


ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Υλικά για ένα βαθύ ταψί διαμέτρου 36-37 εκατοστών : 

   1)  10 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε χοντρούτσικες φέτες
   2)  4-5 πατάτες κομμένες σε φέτες
   3)  Λάδι
   4)  2-3 χούφτες τριμμένο μετσοβόνε ή κεφαλοτύρι

Υλικά για τον κιμά:

   1)  1.200 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
   2)  ½ φλιτζάνι λάδι
   3)  1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ
   4)  1 ξύλο κανέλας
   5)  ¼ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
   6)  1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
   7)  ½ κούπα τοματοχυμό
   8)  Αλάτι
   9)  Πιπέρι
  10) ½ κούπα νερό 



Μέθοδος :

Μελιτζάνες.

       Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις βάζουμε για μισή ώρα σε νερό να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις στραγγίζουμε πατώντας τες ανάμεσα στις παλάμες μας και τις τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Τις αλείφουμε με λάδι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο μαγειρικής και τις αλατίζουμε ελαφρά. Τις τοποθετούμε στο φούρνο να μαλακώσουν έως ότου να τσιμπιούνται με το πιρούνι. Αυτό το επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να ψηθούν όλες οι μελιτζάνες. Μόλις τελειώσουμε τις κρατάμε στην άκρη. 

Πατάτες.

       Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες χοντρούτσικες. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τις κρατάμε και αυτές στην άκρη. 

Κιμάς.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε σε αυτό τον κιμά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα. Μόλις αλλάξει χρώμα το κρέας μας, ρίχνουμε το κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ, τον τοματοχυμό, τα μπαχαρικά (πιπέρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο), το αλάτι, τη ζάχαρη και την μισή κούπα νερό και αφήνουμε να βράσει καλά μέχρι να πιεί όλα του τα υγρά και να μείνει σχεδόν στεγνός. Δεν θέλουμε πολλά νερά και λάδια γιατί θα γίνει το φαγητό μας λιπαρό.

Μπεσαμέλ.

Τη συνταγή της μπεσαμέλ θα τη βρείτε εδώ. Στην περίπτωση του ταψιού του μουσακά έκανα μπεσαμέλ ίση με 6 κούπες γάλα το οποίο αντιστοιχεί σε σχεδόν 2 λίτρα. Έβαλα 3 αυγά και αν θέλετε να αποφύγετε τα πολλά λιπαρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο. Στην περίπτωση αυτή έβαλα 4 κουταλιές τις σούπας λάδι.

Μοντάρισμα του φαγητού: 

Λαδώνουμε το ταψί μας με ένα πινέλο. 

Τοποθετούμε τις ροδέλες πατάτας έτσι ώστε να καλυφθεί όλος ο  πάτος. Αλατίζουμε ελαφρά τη στρώση με τις πατάτες. 

Στη συνέχεια τοποθετούμε τις μελιτζάνες στην επόμενη στρώση ώστε να καλύψουν τελείως τις πατάτες. Όσον αφορά στις μελιτζάνες, θα κάνουμε 2 στρώσεις έτσι ώστε να υπερισχύει το λαχανικό αυτό και να μην χάνεται στο σύνολο. Δεν αλατίζουμε τη στρώση με τις μελιτζάνες γιατί έχουμε ρίξει αλάτι όταν τις ψήναμε. 

Πάνω από τις δύο στρώσεις μελιτζάνας πασπαλίζουμε το τριμμένο μετσοβόνε ή κεφαλοτύρι. 2-3 γεμάτες χούφτες είναι αρκετό. 

Η επόμενη στρώση είναι ο κιμάς. Τον απλώνουμε πάνω από το τυρί και τον στρώνουμε σε λεία επιφάνεια με την ανάποδη ενός κουταλιού ή με μία σπάτουλα. 

Τέλος αφού έχουμε ετοιμάσει από πριν την μπεσαμέλ την προσθέτουμε και αυτήν και την πασπαλίζουμε με ελάχιστο κεφαλοτύρι. 

Ψήνουμε το μουσακά στους 180 βαθμούς, στο αερόθερμο για 1,5 ώρα περίπου. Το πρώτο μισάωρο ψήνουμε το φαγητό μας χωρίς σκέπασμα και μόλις πάρει καλό χρώμα από πάνω το σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι τέλους. Μόλις βγάλουμε το μουσακά από το φούρνο τον αφήνουμε περίπου 2 ώρες να σταθεί και να κρυώσει ελαφρώς πριν τον κόψουμε για να τον σερβίρουμε. Είναι ένα αρκετά συμπαγές φαγητό και θέλει χρόνο μέχρι να κρυώσει, έτσι ώστε να φαγωθεί άνετα. 


Καλή επιτυχία!!





 αλαττο σην χεπώσουν μα μαλακ

49 σχόλια:

  1. Κλασσικό και αγαπημένο φαγητό Χρυσαυγή!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι πέρα για πέρα Ελληνικό, κλασσικό και πεντανόστιμο!

      Φιλιά Conna!

      Διαγραφή
  2. Τα είπες και ξεθύμανες Χρυσαυγή!!! χαχαχαχα Αγαπημένο φαγητό ο μουσακάς και ο δικός σου δέιχνει τόσο νόστιμος!!! Καλή σου μέρα και καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεθύμανα Νίκο γιατί οι Έλληνες εκτός από τα πολλά καλά που έχουμε πιστεύω ότι είμαστε αρκετά κιτς σε πολλές από τις εκδηλώσεις της ζωής μας.
      Όσο για το μουσακά... υπάγεται στην καλή Ελληνική πλευρά! Φαγητό κορυφαίο που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο!

      Καλή σου μέρα !!

      Διαγραφή
  3. Τον μουσακά τον αγαπάμε έτσι κι αλλιώς, αλλά θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα γράφεις στην εισαγωγή! Όχι άλλο κάρν\βουνο βρε παιδιά......φτάνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως τελικά το κάρβουνο είναι αυτό που δικαιούμαστε?
      Η συμπεριφορά μας τελικά αυτό δείχνει!!!

      Ο μουσακάς όταν είναι σπιτικός, προσεγμένος με απαλή και γλυκιά μπεσαμέλ είναι κορυφαίος!! Μπελαλίδικο φαγητό, αλλά χαλάλι του!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα! Καλώς σε βρήκα!Το σπιτάκι με τις συνταγές σου είναι υπέροχο! Συμφωνώ μαζί σου για όλα όσα ανάφερες στην αρχή της ανάρτησής! Ο σπιτικός μουσακάς είναι γευστικότατος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες! Ο σπιτικός μουσακάς δεν παίζεται! Κατεξοχίν καλοκαιρινό φαγητό για οικογενειακές συγκεντρώσεις! Η γεύση του απαράμιλη!!

      Φιλιά και ευχαριστώ που πέρασες !

      Διαγραφή
  5. Καλημερα Χρυσαυγή!Λαχταριστος ο μουσακας σου, τον περιποιηθηκες παρα τη δυσκολία του!Να σου πώ ειναι απο τα λίγα φαγητα που δεν εχω φτιάξει, καθως το θεωρώ δυσκολο..Όσο για τις ενστασεις σου με βρισκεις απολύτως συμφωνη...αυτο το "greek" μας εφαγε και ο υπερμετρος τοπικισμός!Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Stone μου γλυκιά.
      Είναι ένας ακόμη μύθος ότι ο μουσακάς είναι δύσκολος.
      Είναι πανεύκολος στη διαδικασία αν τον πάρεις βήμα - βήμα. Ξεχωριστά δηλαδή τον κιμά, ξεχωριστά τις μελιτζάνες και ξεχωριστά τη μπεσαμέλ.
      Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι χρονοβόρος. Όχι όμως δύσκολος!! Δες τη συνταγή τμηματικά και με προσοχή και θα το καταλάβεις!!

      Ολα μια ιδέα είναι!!

      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  6. Ενισχυμένος ο μουσακάς σου, Χρυσαυγή μου.
    Όπως μ' αρέσει!!!
    Ξερογλύφομαι και ξεροκαταπίνω.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μουσακάς χωρίς ενίσχυση δεν γίνεται Στέλλα μου!
      Από μόνος του είναι μια υπερπαραγωγή!!!

      Κι εγώ τώρα που τον ξαναβλέπω ξερογλύφομαι!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Χρυσαυγή μου!!!Συμφωνώ απόλυτα με την εισαγωγή σου!!!Όσο για το μουσακά, λατρεμένο φαγητό!!!Εγώ όμως θέλω να σταθώ λίγο και στις φωτογραφίες σου,ένα θα σου πω τις βρίσκω εξαιρετικές τόσο προσεγμένες και όμορφες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις επαγγελματικές μη σου πω πως είναι χίλιες φορές καλύτερες!!!Μπράβο δείχνουν πραγματικά μεγάλο ταλέντο και ψυχή!!Φιλάκια και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χίλια ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Sophie!
      Τι να πω τώρα...? Στα κοπλιμέντα κομπλάρω!!
      Ευχαριστώ πολύ πάντως, ειλικρινά!!

      Διαγραφή
  8. Λατρευω μουσακα.. μπελαλιδικο φαγακι, αλλα αξιζει καθε μπουκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς! Τον φτιάχνω κάθε καλοκαίρι μία ή το πολύ δύο φορές. Όχι παραπάνω. Εχει τον μπελά του αλλά σε ανταμοίβει ο άτιμος!

      Διαγραφή
  9. Πάρα πολύ ωραίος και αγαπημένος μμουσακάς. Και με πολύ μπεσαμέλ που μου αρέσει, όμως δυστυχώς δεν έχω φτιάξει ποτέ γιατί κανείς εδώ δεν τον τρώει... και εγώ τον τρώω αλλού... χεχε
    Πολλά φιλιά!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Ελένη μου για την μπεσαμέλ. Μου αρέσει να είναι πλούσια, όχι σαν φλίδα που την φτιάχνουν ορισμένοι. Η μπεσαμέλ δίνει πολύ γεύση στο μουσακά και το παστίτσιο. Ουσιαστικά εγώ την βάζω σε αναλογία 1/1 με τα υπόλοιπα υλικά, αλλά και πάλι αυτό είναι υποκειμενικό!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Χρυσαυγή μου, ευτυχώς η αυθεντικότητα και ο ελληνικός πολιτισμός δεν έχουν εκλείψει εντελώς, απλά είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί έστω και ελάχιστο δείγμα τους στις τουριστικές περιοχές! Ειλικρινά, σχεδόν λυπάμαι τους τουρίστες που ανυποψίαστοι οδηγούνται βάσει του τουριστικού τους οδηγού φυσικά σε Πλάκα και Μοναστηράκι για φαγητό, πιστεύοντας ότι θα ανακαλύψουν την περίφημη ελληνική κουζίνα...
    Ο μουσακάς σου φαίνεται άκρως περιποιημένος και μερακλίδικος! Το μίγμα του κιμά είναι υπέροχα αρωματισμένο με κανέλα και μοσχοκάρυδο, αγαπημένα μπαχαρικά και τα δύο! Η δε εμφάνισή του είναι υπέροχη!
    Με έκανες και τον πεθύμησα τώρα βρε κορίτσι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ να δεις πόσο τον πεθύμησα Ερμιόνη μου που τον ξαναείδα στην ανάρτηση. Τον είχα φτιάξει πρίν περίπου 15 μέρες και τώρα τον λιγούρεψα πάλι. Έγινε πολύ πλούσιος σε γεύση και πεντανόστιμος!!

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  11. Εξαιρετικός και άκρως παραδοσιακός ο μουσακάς σου Χρυσαυγή μου. Εύγε και πάλι Εύγε.

    Μια μικρή διαφωνία έχω ως προς την "Ελληνοποίηση" ή την "καθιέρωση" κάποιον προϊόντων ως Ελληνικά. Οι διεθνείς όροι εμπορίου, marketing και πατέντας είναι τέτοιοι που πρέπει να καταφέρουμε να περάσουμε τέτοιες ονομασίες.
    Ελληνική Μαστίχα! Δεν υπάρχει άλλη και είναι ΜΟΝΟΝ Χίου.
    Ελληνικό Ούζο! Ναι το ούζο είναι ελληνικό και έτσι περνά στην συνείδηση των ξένων, είτε είναι με γλυκάνισο, είτε είναι με μαστίχα στην σύνθεσή του.
    Ελληνική Φέτα. Η φέτα είναι άκρως ελληνικό προϊόν και κάθε άλλη πατέντα ή παραγωγή δεν έχει την αυθεντική και βουτυρένια γεύση αυτού του τυριού.
    Υπάρχουν και άλλα που θα έπρεπε να "πατενταριστούν" ως Ελληνικά ...και πραγματικά δεν μιλώ για το Greek Mouzaka και τους σχετικούς ταλαίπωρου "κράχτες" των τουριστικών μαγαζιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου,
      Φυσικά και κάποια προϊόντα είναι και πρέπει να έχουν την Ελληνική ταμπέλα. Φυσικά και η μαστίχα είναι μία, όπως και το ούζο, όπως και η φέτα, όπως και το σαφράν. Όλα αυτα και άλλα ακόμη είναι Ελληνικά και πρέπει να χαρακτηρίζονται ως Ελληνικά.

      Αυτά είναι όμως μεμονομένα προϊόντα που δημιουργούν φαγητά. Δηλαδή αν με τη μαστίχα που είναι Ελληνική δημιουργήσουμε το "Χ" ποτό που την περιέχει, δεν σημαίνει αυτόματα ότι και αυτό είναι Ελληνικό.

      Όμως εγώ δεν ασχολήθηκα με αυτό το θέμα στο χρονογράφημά μου.
      Εθιξα τον τρόπο που εκμεταλλεύονται οι Έλληνες το κάθε τι Ελληνικό ωστε να προσελκήσουν τουρίστες με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες και γενικότερα μια επιπόλεη προσέγγιση. Κοινως αρπαχτή.

      Μίλησα για κακής ποιότητας υπηρεσίες στα τουριστάδικα μαγαζιά, για μπαγιάτικα φαγητά, για υποκατάστατα φέτας, για τους "κράχτες", κάτι που κατ΄ εμέ είναι απαράδεκτο και πέρα για πέρα κιτς. Αυτοί οι μαγαζάτορες μόνο Ελληνες δεν νιώθουν και μόνο με σεβασμό δεν χειρίζονται τόσο τα Ελληνικά προϊόντα, όσο και τους τουρίστες που μας κάνουν την τιμή και έρχονται να δώσουν το συνάλλαγμά τους σε αυτή την κατα τ΄άλλα πανέμορφη και χαρισματική χώρα.

      Θεωρώ τους Ελληνες πολύ ποιο αξιοπρεπείς από αυτούς τους βλαχοντίσκο όπως τους ανέφερα.

      Εύχομαι να έγινα κατανοητή με την επεξήγησή μου και να μην υπάρξουν πλέον παρερμηνείες.

      Διαγραφή
  12. Όσο κι αν συμφωνώ με την περιγραφή των "τουριστικών" περιοχών της Αθήνας και την πλαστικοποίηση,όσο υπέροχος κι αν είναι ο μουσακάς σου (πραγματικό μιάμιμιαμ!)...
    δεν μπορώ παρά να διαφωνήσω με την κοροϊδία της λέξης "greek" μπροστά από συγκεκριμένα πιάτα ή προϊόντα.
    Οι αγαπημένοι μου Ιταλοί που αναφέρεις,έχουν εισάγει σε επαγγλεματισμό την κλοπή προϊόντων και πιάτων,παρουσιάζοντας τα ως δικά τους.Η πίτσα δεν είναι ιταλική,το καλτσόνε προυπήρχε στη Μεση Ανατολή και στην Ελλάδα επίσης πριν καν κτιστεί η Ρώμη,η ρικότα είναι ελληνικό τυρί,το ιταλικό ελαιόλαδο που πωλείται στην Ευρώπη προέρχεται κυρίως από την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
    Μουσακάς υπάρχει στα Βαλκάνια και στις αραβικές χώρες,οπόταν ο χαρακτηρισμός "ελληνικός" προδίδει τα υλικά του.

    Δεν ξέρω ποιό είναι το πρόβλημα μας στον ελληνικό χώρο,γιατί πρέπει να δυσανασχετούμε με ο,τιδήποτε προδίδει "τοπικισμό" αλλά ταυτόχρονα να συνεχίζουμε τον θαυμασμό για ο,τιδήποτε ξένο; Γιατί βλέπω Γερμανούς να θυμώνουν με τα "λουκάνικα Βαυαρίας" ή τους Αυστριακούς να μη θυμώνουν με τη "γαλλικότητα του κρουασάν" και να δικαιολογούνται από τον οποιοδήποτε ασχοληθεί στο ελάχιστο με την κουζίνα;

    Με την ίδια παθητική λογική,έχουμε δεχθεί την ύπαρξη του όρου "τούρκικη κουζίνα" αντί για τον ορθό όρο "βυζαντινή κουζίνα",που χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες των βαλκανίων αλλά και στη Μέση Ανατολή. Εμείς,οι Έλληνες,μόνο κάνουμε αυτό το οικτρό λάθος.

    Επομένως ναι στο ελληνικό τζατζίκι,ναι στο ελληνικό λάδι,ναι στην ελληνική φασολάδα,ναι στον ελληνικό μουσακά!Και φυσικά στην ελληνική αστακομακαρονάδα! Γιατί όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άφησα πολλά παράθυρα ανοιχτά μάλλον στο κείμενό μου και παρανοήθηκαν τα γραφόμενά μου.
      Θα πω μόνο ότι η ευθυξία μας έφαγε σαν λαό. Καλό θα ήταν να κοιτάξουμε πρώτα να βελτιώσουμε τα στραβά μας και μετά να θιχτούμε από την κριτηκή. Και ας δούμε την κριτηκή σαν ευκαιρία για βελτίωση.

      Ουδεποτε μες το κείμενό μου εκθείασα ή θαύμασα κάτι ξένο όπως γράφεις. Αλλά δεν μπορώ και να παραβλέψω την απάτη που γίνεται εις βάρος των ξένων και ενοίωτε των Ελλήνων από τα τουριστάδικα μαγαζιά της Ελλάδας. Νομίζουν οι μαγαζάτορες ότι απευθύνονται σε ζώα και το φαγητό που προσφέρουν είναι για τα σκουπήδια. Εγώ αυτό είπα και τίποτα παραπάνω.

      Ας φροντίσουμε λοιπόν να φτιάξουμε χωριάτικη σαλάτα με πραγματική φέτα και όχι υποκατάστατό της και μετά κοτσάρουμε και το "greek" μπροστά!!!

      Τόσο απλά. Τόσο εύκολα.

      Διαγραφή
  13. Κοίταξε στο εξωτερικό όλα έτσι τα λένε.. Δηλαδή Greek Mussaka, Spanish Paella και Italian Tiramisu...
    Αυτο που έχει σημασία όμως ειναι αυτη η υπερχορταστική μερίδα με τα δυο δάχτυλα μπεσαμέλ!!! Υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα 2-3 δάχτυλα μπεσαμέλ επιβάλλονται Ερη μου στο μουσακά και το παστίτσιο!!! χιχι

      Διαγραφή
  14. μπράβο ρε Χρυσαυγή!!! συμφωνώ απόλυτα.....
    όσο για τον μουσακά..έσκισες!!!!!!!!!!ωραία ιδέα το μετσοβόνε!!!!!η μπεσαμέλ ..όλα τέλεια και οι φωτογραφίες σου......λαχταριστές!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μετσοβόνε λέει πολύ Πέπη. Είναι μια ευχάριστη πινελιά το καπνιστό τυράκι και όσοι το αγαπούν καλό είναι να το προσθέσουν!!

      Όσο για τα υπόλοιπα... σε ευχαριστώ πολύ!!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  15. Χρυσαυγή μου γεια στα χέρια σου!Υπέροχος και η μερίδα υπερχορταστική, έτσι μου αρέσει, μπράβο!!!Όσο για την εμφάνιση τι να πω ...σκίζει!
    Ωραία τα είπες στην αρχή!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Ελένη μου...
      Αν δεν βάλουμε χορταστική μερίδα τι κάνουμε?
      Αλλωστε οι Ελληνες φημίζονται για τις μερίδες τους.
      Αν δεν περισέψει δεν φτάνει λέει μια παρημία.

      Φιλιά

      Διαγραφή
  16. Ένα πράγμα θα σου πω για το μουσακά σου..το ότι βλέπω μπεσαμέλ σε τόοοσο παχιά στρώση τρελαίνομαι!!!
    Στην Πλάκα έχουμε μαγαζί και ξέρω απαίσιες πληροφορίες για το βρωμοφαγητό που σερβίρουν..φαντάσου ότι πολλές ταβέρνες δεν έχουν καν κουζίνα! Τους τα φέρνει όλα το catering κάθε πρωί..Εμείς πάντως δεν στέλνουμε κανέναν πελάτη να φάει στην πλατεία, είναι απαράδεκτα κακά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λες για τις ταβέρνες χωρίς κουζίνα ειληκρινά δεν το πίστευα. Όλα τα φανταζόμουν για το χειρίστης ποιότητας φαγητό, αλλά ότι δεν το μαγειρεύουν κιόλας????

      Σε φιλώ Βέρα μου!

      Διαγραφή
  17. Κι εμενα με τρελλαινει η κακη ποιοτητα και η προχειροτητα που βασιλευει στις πολυ τουριστικες περιοχες, τις οποιες συνηθως και αποφευγω. Δεν ειναι ασχημη ιδεα ο τοπικος προσδιορισμος σε μερικα προιοντα που παραγονται στην Ελλαδα, πολλοι τουριστες συνδυαζουν αρρηκτα τον τοπο με τα προιοντα και την κουζινα του. Επειτα ειναι φυσικο να συναντωνται τα ιδια ή παρομοια πιατα σε γειτονικους λαους; ας μην ξεχναμε το πολτισμικο μπερδεμα στην διαρκεια των αιωνων εξ'αιτιας πολεμων, μεταναστευσεων και μακραιωνων κατακτησεων. Δεν νομιζω να παρεξηγουνται οι Τουρκοι που εχουμε κι εμεις μπακλαβα και τζατζικι, ή οι Αλβανοι για το κοκορετσι ή οι Ιταλοι για το βινσαντο!
    Λαχταριστος ο μουσακας σου Χρυσαυγη μου, γεια στα χερια σου!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και δεν είναι άσχημος ο τοπικός προσδιορισμός σε προϊόντα. Όχι απλά δεν είναι άσχημος, αλλά είναι και απαραίτητος για τους λόγους που προανέφερες. Όμως σε προϊόντα ποιοτικά. Όχι να ονομάζουμε greek salad τη σαλάτα χειρίστης ποιότητας με υποκατάστατο φέτας, ούτε greek tzatziki το τυποποιημένο τζατζίκι από το σούπερ μάρκετ, ούτε greek souvlaki το σουβλάκι με υπολείματα και περισσεύματα κρέατος. Γιατί τελικά αυτά τα φαγητά δεν είναι ούτε greek, ούτε φαγητά!

      Μιλάω αποκλειστικά και μόνο για τους ανθρώπους που με μια λέξη "greek" προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των τουριστών που ανυποψίαστοι έρχονται στην Ελλάδα και θέλουν να δοκιμάσουν κάτι πραγματικά Ελληνικό. Φέτα για παράδειγμα!!

      Με αυτό που κάνουν δεν διαφημίζουν την χώρα μας αλλά τη δυσφημίζουν! Σε όλα λοιπόν συμφωνώ μαζί σου απόλυτα!!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  18. Υπέροχος ο μουσακάς σου Χρυσαυγή μου.
    Αυτή η μπεσαμέλ είναι θεϊκή. Μου αρέσει η πολύ μπεσαμέλ και σε μουσακά και σε παστίτσιο. Συνήθως στο μουσακά βάζουν λίγο.
    Οπότε θα έτρωγα ευχαρίστως από τον ΄δικό σου.

    Τώρα για τα τουριστικά μαγαζία , αστα.. μεγάλο θέμα. Θέλω να ελπίζω πως υπάρχουν και μαγαζιά που σερβίρουν ένα αξιοπρεπές φαγητό, με καλά υλικά..Ελπίζω...

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μουσακάς επιβάλεται να έχει μπεσαμέλ σε αναλόγία ένα προς ένα με τα υπόλοιπα υλικά Μάριον! χιχιχι Τουλάχιστον έτσι αρέσει σε εμάς και έτσι τον φτιάχνω. Όμως έχω συναντήσει και ανθρώπους που δεν αγαπούν τη μπεσαμέλ τόσο και έτσι βάζουν λιγότερη. Εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία.

      Όσο για το άλλο θέμα. Φυσικά και υπάρχουν μαγαζιά καλά και ποιοτικά που σέβονται τον πελάτη και ειδικά τον τουρίστα και σε αυτά πρέπει να στραφούμε. Όμως είναι λίγα. Δυστυχώς τα περισσότερα είναι για τα σκουπήδια... Ακριβώς σαν αυτά που σερβίρουν!

      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  19. Χρυσαυγή μου τέλειος ο μουσακάς σου! Μου προκάλεσε τον γευστικό κάλυκα και τους σιελογόνους αδένες μου! Μπράβο σου!

    Όσο για τα υπόλοιπα, νομίζω πως αντιλαμβάνομαι το ότι νιώθεις για την τάση προς εκμετάλλευση που βγάζουν ορισμένοι και συμφωνώ μαζί σου στο ότι είναι απαράδεκτο και αναξιοπρεπές. Στο ίδιο κλίμα ακριβώς αρνούμαι να κάνω διακοπές στην ελλάδα που ξέρω ότι θα πληρώσω 10 ευρω τη χωριάτικη και θα μείνω σε κοτέτσι (ναι, μου έχει τύχει, στην Άνδρο), ενώ με τα μισά λεφτά πάω στην Καραϊβική (από εδώ που βρίσκομαι) σε ίδιες ή καλύτερες θάλασσες με ντόπιους φιλόξενους που σε Εκτιμούν (με κεφαλαίο Ε) ως τουρίστα. (Υπάρχουν και εξαιρέσεις I know)

    Θα διαφωνήσω όμως ότι αποτυπώνεται αυτή η εκμετάλλευση σε προϊόντα και αγαθά. Ζώντας στο εξωτερικό όπου εκμεταλλεύονται τα πάντα (δεν φαντάζεσαι τι γίνεται ειδικά με εβραϊκά προϊόντα (kosher)... ), νιώθω πως είναι σημαντικό να βάλουμε το "ελληνικό/greek" σε ό,τι χρειάζεται. Άσε που μου είναι χρήσιμο να γνωρίζω πως παίρνω Greek feta και όχι French ή bulgarian που είναι σαν παστό τυρί.

    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Jenny σε όλους μας έχει τύχει να πέσουμε θύματα εκμετάλλευσης. Όλοι έχουμε μείνει σε κοτέτσι και όλοι έχουμε χρυσοπληρώσει τραγικά φαγητά που δεν τρώγονται! Πλήν εξαιρέσεων βεβαίως, όπως λες κι εσύ.

      Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να βάλουμε την ταμπέλα "greek" μπροστά από αποκλειστικά Ελληνικά προϊόντα και έτσι με αυτόν τον τρόπο να τα κάνουμε γνωστά σε όλο τον πλανήτη. Η ένστασή μου είναι ότι δυστυχώς κάποιοι επιτείδιοι κοτσάρουν τη λέξη "greek" στα σκουπήδια που πουλανε και έτσι δυσφημίζουν τα Ελληνικά προϊόντα.

      Τα φιλιά μου επίσης σου στέλνω!! :-)

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα Χρυσαυγή μου,ένα greek mousaka please with greek salad!!!!Έφτασεεεε!!!!Συμφωνώ μαζί σου τα έχουμε ισοπεδώσει όλα.Φιλιά να είσαι καλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ροδάνθη σου στέλνω μια περιποιημένη και άκρως ενυσχημένη μερίδα από το μουσακά μου!! Enjoy!!!

      Διαγραφή
  21. Μου άρεσε πολύ ο πρόλογος σου και συμφωνώ απολύτως! Το πόσο σωστά έχουμε αξιοποιήσει τον τουρισμό μας φαίνεται άλλωστε:)))
    Υπέροχος ο μουσακάς σου, τον φτιάχνω σπάνια γιατί τα αγόρια μου δεν τρώνε μελιτζάνες! Να είχα λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι ένας άσσος στο μανίκι μας. Όχι απλά δεν τον έχουμε αξιοποιήσει, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε για το αντίθετο. Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν τα χαρίσματα που έχει η Ελλάδα (ότι δηλαδή κάποιος μπορεί να βρεθεί μέσα σε μισή ώρα από την παραλία και το καταγάλανο νερό μέσα σε βαθύ δάσος σε βουνό) και όμως με το σωστό promotion έχουν καταφέρει να έχουν επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο.

      Η ουσία των γραφόμενών μου ήταν αυτή και μόνο αυτή όπως σωστά το κατάλαβες Μαρία μου.

      Για το μουσακά τώρα... θα τα μαλώσω τα αγόρια σου που δεν τον τρώνε!! Είναι δυνατόν??? Κάτι πρέπει να γίνει γι΄ αυτό. Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω ένα - δύο - τρία κομμάτια απ΄ το δικό μου να σου περάσει η λιγούρα.. Είναι και μπελαλίδικος ο άτιμος για να τον φτιάξεις μόνο για σένα!!


      Φιλιά πολλά!!

      Διαγραφή
  22. Συμφωνώ απόλυτα με τον πρόλογό σου!!!!
    Υπέροχος ο μουσακάς σου
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά manousina!
      Ο μουσακάς έγινε θεϊκός.
      Όσο για τα υπόλοιπα, ευχαριστώ!!

      Φιλιά

      Διαγραφή
  23. Ο άσσος στο μανίκι της Ελλάδας που λέγεται τουρισμός, εξακολουθεί να είναι σε αρκετές περιπτώσεις σαν και αυτές που περιγράφεις και τις βλέπουμε συχνά, κακώς "αξιοποιημένος". Κάποτε αυτοί οι κύριοι που τον "αξιοποιούν" με αυτόν τον τρόπο πρέπει να καταλάβουν, ότι αν θέλουν να προσελκύουν κάθε χρόνο τους τουρίστες, πρέπει να προσφέρουν ειλικρινείς υπηρεσίες εξυπηρέτησης στους πελάτες τους, ο καθένας στο επάγγελμά του. Αυτό, είναι η καλύτερη διαφήμιση για εκείνους και για την χώρα, εφόσον ο ευχαριστημένος τουρίστας-πελάτης θα στείλει και τους φίλους του, τους συγγενείς του, στην χώρα μας. Ας βάλουμε μυαλό κάποια στιγμή και ας νιώσουμε υπερήφανοι για μεγάλη γαστρονομική μας παράδοση, την οποία θαυμάζουν οι άλλοι λαοί και ας την προβάλουμε με αξιοπρέπεια!!!!
    Ωραίος σου έγινε ο μουσακάς. Μπόλικη μπόλικη η μπεσαμέλ, όνειρο!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φοβερός ο μουσακάς σου με την πλούσια μπεσαμέλ. Το πιστεύεις ότι ζήτημα είναι αν έχω φτιάξει μια φορά στη ζωή μου;
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πω πω... όσο και αν συμφωνώ με τα σχόλια σου σχετικά με την ανελέητη γυφτιά που μας καταβάλλει, δεν μπορώ να ξεκολλήσω τα μάτια μου από τον μουσακά σου οπότε συγχώρεσε με που θα εστιάσω σε αυτό for now.

    Λοιπόν, και εγώ έχω παρόμοιο πρόβλημα στο ότι ο άντρας μου δεν τρώει οτιδήποτε έχει σχέση με μελιτζάνα οπότε μάλλον θα πρέπει να μειώσω αρκετά την συνταγή. Χαίρομαι πολύ που βρήκα το blog σου γιατί έλεγα ότι αυτό λείπει από το internet, ένα site που να σου δείχνει και παραδοσιακή κουζίνα, όχι μόνο κάτι τρελές παραλλαγές του τύπου 'Μουσακάς από πουρέ γλυκοπατάτας με σαφράν και αγριόχηνα'. Ναι μεγάλε, αυτό ΔΕΝ είναι GREEK MOUZAKA, πως να το κάνουμε τώρα?

    Ευχαριστούμε πολύ και... keep cooking.

    Καρολίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΑΧ ΑΧ ΑΧ Αυτές οι φωτογραφίες των φαγητών εξω απο τις ταβέρνες και ψητοπωλεία....φρίκη!!! Πρέπει να απαγορευτούν δημοκρατικότατα δια νόμου! Αμαλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητή Χρυσαυγή

    συγχαρητήρια για το μπλογκ σου και την όλη αισθητική της προσπάθειάς σου! Παρακολουθώ το μπλογκ σου, διαβάζω τα σχόλια και τις σκέψεις σου, αδιαλείπτως εδώ και τρία χρόνια. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι νέοι άνθρωποικαι δη μαμάδες * όποιος έχει παιδιά ξέρει τι σημαίνει αυτό) ενδιαφέρονται,ενημερώνονται και μοχθούν για την ελληνική κουζίνα, την μαγειρική και καλή διατροφή γενικότερα. Σήμερα για πρώτη φορά στην ζωή μου έφτιαξα μουσακά ακολουθώντας την συνταγή σου και το αποτελεσμα ήταν εξαιρετικό! Ζω στην Ιταλία και οι φίλοι που δοκίμασαν το φαγητό έμειναν καταευχαριστημένοι. Σου εύχομαι δύναμη και καλή συνέχεια.
    Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10