20 Ιουνίου 2016

Μπριάμ






Απαλλαγμένη από το καθημερινό άγχος του σχολείου και των υποχρεώσεων, που πηγάζουν κυρίως από τα παιδιά, τις τελευταίες μέρες απολαμβάνω επιτέλους την αγαπημένη μου εποχή του χρόνου. 


Ξυπνάω λίγο αργότερα απ΄ότι το χειμώνα, αλλά ακόμα και αυτή η μια επιπλέον ώρα ύπνου μου δίνει απίστευτη ενέργεια για την ημέρα που μόλις ξεκινά. Το μπάνιο στη θάλασσα είναι πλέον γεγονός! Ως παιδί που μεγάλωσε δίπλα στη θάλασσα δεν μπορώ παρά να τη λατρεύω, αλλά μόνο όταν είναι ήρεμη και γαλήνια. Τα έχουμε ξαναπεί αυτά! Τα δε απογεύματα «αρματωνόμαστε» με κράνη, ποδήλατα, παγούρια με δροσερό νερό και ξεκινάμε για την τεράστια ποδηλατάδα απ΄άκρη σ΄άκρη της παραλίας σταματώντας ανά διαστήματα να μιλήσουμε σε φίλους, συμμαθητές και γνωστούς που θα συναντήσουμε. 


Δεν θέλει ο άνθρωπος πολλά για να είναι ευτυχισμένος...




Το τριήμερο που μόλις τελείωσε πήρε μαζί του και τον Σκιπίωνα, τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού. Αυτό έκανε την καθημερινότητα λίγο πιο νωχελική απ΄ότι συνήθως. Οι ρυθμοί έπεσαν κι εγώ λειτουργούσα με τις μηχανές στο ρελαντί από αίσθημα αυτοσυντήρησης και μόνον. Έτσι όταν χρειάστηκε να μαγειρέψω, επέλεξα φαγητό που να κρατάει τουλάχιστον δύο μέρες και μάλιστα όσο περνάει ο χρόνος να γίνεται νοστιμότερο. 




Μην  ψάχνετε... Μόνο τα λαδερά έχουν αυτή την ιδιότητα. Όταν τα υπόλοιπα φαγητά την επομένη μέρα μπαγιατεύουν, τα λαδερά φαγητά αναδεικνύονται. Ο χρόνος λειτουργεί καθαρά υπέρ τους. 




 Το παραδοσιακό μπριάμ ή τουρλού για κάποιους άλλους, το φτιάχνω με τα εποχιακά, μεσογειακά λαχανικά, ελαφρώς παραποιημένο απ΄ότι το έμαθα από τη μητέρα και τη γιαγιά μου. Εκτός απ΄τον κλασικό μαϊντανό (που απ΄ότι λένε οι φήμες πάει παντού), προσθέτω λίγο θυμάρι και δενδρολίβανο, μια πιπερίτσα τσίλι να το κάνει όσο πατάει η γάτα πικάντικο και ελάχιστο μέλι για να έρθει να μελώσει και να γίνει μπουκιά και συχώριο!  Δοκιμάστε το και έτσι!!! Είναι πραγματικά πολύ νόστιμο!





ΜΠΡΙΑΜ 


Υλικά για 5 περίπου μερίδες: 


     1)      2 μεγάλες πατάτες (περίπου 600 γραμ.)

     2)      2 μέτριες μελιτζάνες (περίπου 500 γραμ.)

     3)      2 μέτρια κρεμμύδια ξερά (περίπου 340 γραμ)

     4)      3 χρωματιστές  (κόκκινη, κίτρινη, πρασινη) πιπεριές (περίπου 500 γραμ.)

     5)      2 μέτρια κολοκυθάκια (περίπου 400 γραμ.)

     6)      3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φετούλες

     7)      1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

     8)      1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο (περίπου 20 γραμ.)

     9)      1 κουταλιά σούπας θυμάρι ξερό

     10)   1 κουταλιά σούπας δενδρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο

     11)   1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη ξερή

     12)   2 κουταλιές σούπας ξίδι

     13)   1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι

     14)   250 γραμμάρια ελαιόλαδο

     15)   1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας

     16)   200 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ ψιλοκομμένα

     17)   Αλάτι

     18)   Πιπέρι

     19)   Νερό (400-500 γραμμάρια περίπου ανάλογα με το πόσο θα χρειαστεί στο ψήσιμο)




Μέθοδος: 


Πλένουμε όλα μας τα λαχανικά και τα τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας μας. Χρειαζόμαστε ένα ταψί διαστάσεων περίπου 40Χ50 εκατοστών.




Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και τα κόβουμε σε ροδέλες περίπου ενός εκατοστού. Τα ρίχνουμε στο ταψί. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε και αυτές σε ροδέλες. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές από τα σπόρια τους  και κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετούλες ενώ τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια. 

 

Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον ρίχνουμε και αυτόν στο ταψί με τα λαχανικά. Επίσης προσθέτουμε την πιπερίτσα  τσίλι ψιλοκομμένη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο ψιλοκομμένο, το σκόρδο σε φετούλες, τη ρίγανη, το ξίδι, το ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα ντοματάκια κονκασέ. 
 



Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε 250 γραμμάρια νερό (το υπόλοιπο νερό θα το προσθέτουμε κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ψησίματος)  και μέσα σε αυτό προσθέτουμε το μέλι καθώς επίσης και τον πελτέ. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και περιχύνουμε με αυτό το μίγμα το φαγητό. 


Τέλος αλατίζουμε και τρίβουμε φρέσκο πιπέρι. 


Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέσα στο ταψί όλα τα υλικά που έχουμε ρίξει κι έπειτα τα στρώνουμε όμορφα μεν αλλά ανακατεμένα μεταξύ τους δε. 


Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μιάμιση ώρα, ή μέχρι να δούμε τα λαχανικά να έχουν μαλακώσει πολύ και να έχουν μελώσει. Το φαγητό πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος παρακολουθούμε το φαγητό κι άν έχει πιει τα υγρά του, τότε προσθέτουμε λίγο – λίγο το νερό που έχει περισσέψει. Δεν το ρίχνουμε από την αρχή όλο γιατί μπορεί και να μην χρειαστεί, αφού τα λαχανικά θα βγάλουν και αυτά πολλά υγρά. 


Καλή επιτυχία!!! 




Tip: Το μπριάμ όπως και όλα τα λαδερά τρώγονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πολύ πιο νόστιμα την επόμενη μέρα!!! 







14 σχόλια:

  1. Αγαπημένο κι όσο τα λαχανικά της εποχής πολλαπλασιάζονται μια φορά την εβδομάδα το φτιάχνω.Χτες έλεγα γιατί τα περισσότερα καλοκαιρινά φαγητά να είναι του φούρνου με τόση ζέστη πια, αλλά αξίζουν όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως γιατί παλιότερα είχαν τους φούρνους έξω από τα σπίτια. Κτιστούς. Τότε δεν τους έννοιαζε αν το φαγητό ήθελε δύο ώρες ψήσιμο.. Πάντως τα λαδερά του φούρνου έχουν άλλη νοστιμιά καθώς μερικά μέρη τους ξεροψήνονται κι άλλα μένουν μαλακά και ζουμερά!!

      Διαγραφή
  2. Μμμμμ μπριάμ με μέλι και με το αγαπημένο μου δενδρολίβανο??? Τέλειο φαίνεται!!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!
    οι φωτογραφίες σου είναι εντυπωσιακές, ζωντανές, καθαρές, πολύχρωμες και καλοκαιρινές!!! Εντάξει...ορμάω!χαχα

    Σούπερ ψωμί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φορτωμένη από το επιπλέον άγχος που μου φέρνει η εποχή που πετισδολτε το με ταλαιπωρεί,προσπαθώ να την σπρώξω με ευπρέπεια.
    Ξυπνάω μιλά ωλρα τουλάχιστον νωρίτερα απο τον χειμώνα,αφού το ξημέρωμα ξεκινά γύρω στις πέντε τα χαράματα.
    Αυτή η ώρα που λείπει απο τον οφείλουμε μο χρόνο ύπνου προς εμένα μου δίνει ενέργεια αρνητική...ούσα όλη την μέρα στο πόδι,με το αριςτερό να επιδιώκει να μπει στο ντους και το δεξί να τρέχει εκεί που δεν πρόφτασε το αριστερό ,η ιδέα και μόνο της θάλασσας μοιάζει να με περιγελά!
    Η θάλασσα με βλέπει και την μισό βλέπω από την γωνία του τετραγώνου που ζω,άντε και μέσα απο τις εκατοντάδες φωτογραφίες που αποθηκεύω,έτσι...για να μην την ξεχνώ!
    Τα απογεύματα ,αγκαλιά με το κλιματιστικό,φορώ την προστατευτική πετσετουλα στον λαιμό,για να μην πιαστώ και κάνω αυτα που δεν πρόλαβα το πρωί...
    Μιλώ ταυτόχρονα με μία δύο φίλες στο τηλέφωνο,κρατώντας το ακουστικό αναμεσα στον λαιμό και τους ώμους,γιστι η πολυτέλεια να το κρατώ στο χέρι είναι μόνο καμμια φορά τον μήνα...
    Έτσι το πιάσιμο στον λαιμό,δρν το γλιτώνω.
    Το τριήμερο δε που πέρασε,ήταν το τριήμερο της κολάσεως.
    Ήρθε με ζέστη,άφησε τον καύσωνα και μία αισχρή υγρασία και έφυγε ξεχνώντας να τα πάρει μαζί του.
    Οι αποσκευές του έμειναν και δρν ξέρω που ειναι τα απολεσθέντα για να τις παραδώσω!
    Με δύο φαγητά την ημέρα να γίνονται ,γιατί ο ένας κάνει δίαιτα ,ο άλλος δεν τρώει για ιατρικούς λόγους και ο τρίτος από καπρίτσιο,η παραμονή στην κουζίνα έχει γίνει πλέον μόνιμη...μετέφερα και το κρεβάτι μου εκει για περιςςότερη ευκολία.
    Δεν θέλει πολύ ο άνθρωπος για να αυτοπυροβοληθεί...
    Στην μόνιμη ζέστη της κουζίνας,με τους αχνούς των φαγητών να αρωματίζοντας την πέτσα μου και τα πενηντάρια της θερμοκρασίας να μου φαίνονται δροσιά.
    Μπριάμ εεεεεε?
    Πόση ώρα ψήνεται αυτό?
    Μιάμιση ώρα στους 170 ?
    Και σου μένει την άλλη μέρα με τη νοστιμιά να πολλαπλασιάζεται?
    Μπαίνω μαζί του στον φούρνο....ούτως ή άλλως είμαι εκεί μόνιμα.
    Μπριάμ με κρέας αυτοκτονικών διαθέσεων έχεις φάει?
    Δεν ξέρεις τι νόστιμο γίνεται!
    Ξερό ψήνεται και αφήνει ένα λιπάκι...άλλο πράγμα!
    Βάλτο και στο ψυγείο και την άλλη μέρα θα ειναι ακόμα νοστιμότερο, γιατι επιτέλους θα έχει δροσιστεί,εστω και κατόπιν εορτής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξαναγύρισα.
    Για να μαζέψω τον παρορμητισμό μου ,ίσως και την δίκαια αγανάκτηση μου.
    Κυρίως γιατί δεν μου αρέσει η γκρίνια,αλλά ακόμα περισσότερο γιατί μου αρέσει τρέλα το μπριάμ.
    Και αισθάνομαι άσχημα που δεν το παίνεψα,παρά προτίμησα να παινέψω τον εγωισμό μου.
    Και Χρυσαυγή μου,πίστεψε με το φαγητό σου είναι ιδιαίτερο και διαφορετικό.
    Με τις παραδοσιακές αξίες της μητρικής συνταγής,αλλά με πινελιές νεωτερισμού που προσωπικά μου αρέσουν πολύ!
    Η εκ διαμέτρου αντίθετες γεύσεις μελιού και ξυδιού,που τελευταία έχουν μπει στην κουζίνα μας,είναι γεγονός οτι δεν θα μπορούσα να τις σκεφτώ στο ταπεινό,λαδερό μπριάμ.
    Τα επιπλέον μυρωδικά και αυτή η γευστική λεπτομέρεια,διαφοροποιούν την ένταςη της γεύσης του φαγητού.
    Είναι σαν ένας καθρέπτης όπου αν είχε την δυνατότητα το πιάτο,θα μπορούσε να δει τον εαυτό του με άλλη φορεσιά,με άλλον αέρα υπεροχής που σου δίνει μόνο μία ανανεωμένη εμφάνιση!
    Μου άρεσε που έκοψες τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια,κάτι που δεν συνηθίζω να κάνω εγώ.
    Λάτρεψα την καψαλισμένη επιφάνεια τους,είναι σαν να ψήθηκαν στα κάρβουνα!
    Το μπόλικο ελαιόλαδο,τα απίθανα χρώματα και τις πάντα φαντασμαγορικά απλές φωτογραφίες σου!
    Το ζουμάρισμα ειδικά!
    Λατρεμένο καλοκαιρινό φαγητό με μία κρύα φέτα και ζεστό φρέσκο ψωμί ,έτσι ακριβώς οπως το σερβίρισες!
    Γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπερτέλειο φαγάκι! Μοσχομύρισε καλοκαιράκι στην οθόνη μου! Πολύ ωραία η προσθήκη δεντρολίβανου κ θυμαριού. Εγώ βάζω συνήθως μαιντανό ή ρίγανη. Πανέμορφη και η επιφάνεια φωτογράφισης!
    Φιλάκια πολλά, γλυκό κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα τι υπέροχα χρώματα! Πόσο καλό - μαγειρεμένο φαίνεται!
    Χρυσαυγή σου εύχομαι ένα όμορφο καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα.
    Θα είναι το αυριανό μεσημεριανό μας! Θα το μαγειρέψω απόψε!
    Φιλιά πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χρωματιστό, μυρωδάτο, αγαπημένο φαγητό!
    θα το δοκιμάσω και με την δική σου παραλλαγή, φαίνεται υπέροχο!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το μαγείρεψα χτες και μοσχοβόλησε το σπίτι!!!
    Είναι στο ταπεράκι μου ήδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tι ωραίο που έγινε!! Ολα αυτά τα λαχανικά μαζί, με το τσιλι, το μέλι... όνειρο!! φαίνεται από τις φωτογραφίες πόσο ωραίο είναι ;)
    Φαγητό που μυρίζει καλοκαίρι.

    Είναι ωραία να έχεις κοντά θάλασσα. Είσαι τυχερή.
    Να απολαμβάνεται τις βόλτες σας :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ πάλι δεν μπορώ να πω τα ίδια για το καλοκαίρι (κάτι σε σκρουτζ σε summer edition), ελά κατά ηλεκτρικό μεριά και τα συζητάμε πάλι :P

    Τα καλοκαιρινά φαγητά τα λατρέυω πάντως, δε λεω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φαίνεται πραγματικά λαχταριστό! Δε θα σκετόμουν να βάλω μέλι ποτέ, αλλά μου ακούγεται πολύ ταιριαστό. Εγώ πάντως βάζω και μανιτάρια που τα λατρεύω, ό,τι μανιτάρι έχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όνειρο το φαγάκι! Πρώτη φορά δοκιμάζω μπριάμ με θυμάρι, ρίγανη και δεντρολίβανο. Συνήθως το φτιάχνω με δυόσμο ή βασιλικό. Απίθανος ο συνδυασμός σου, με το μέλι να το κάνει σκέτο γλύκισμα! Για μια ακόμη φορά με βγάζεις ασπροπρόσωπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή