22 Ιουλίου 2014

Παγωτό βανίλια






Βανίλια, η Βασίλισσα.
Βανίλια, η ξεκάθαρη.
Βανίλια, η αυθεντική.
Βανίλια, η φινετσάτη.
Βανίλια, η διαχρονική.
Βανίλια, η πρωταγωνίστρια.
Βανίλια, η ήρεμη δύναμη.
Βανίλια, η κλασσικη.
Βανιλια, η αγαπημενη μου!




ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ 

Υλικά:

     1)      6 αυγά κατά προτίμηση βιολογικά
     2)      150 γραμμάρια ζάχαρη
     3)      60 γραμμάρια νερό
     4)      600 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
     5)      40 γραμμάρια ρούμι (είναι ένα τελείως γεμάτο σφηνάκι)
     6)      1 λοβό βανίλιας



Μέθοδος: 

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ τόσο ώστε να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Δεν θέλουμε να την κάνουμε σαντιγί.  Την τοποθετούμε σε μια γαβάθα και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την ξαναχρειαστούμε. 

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών.  Κρατάμε τους κρόκους στην άκρη και βάζουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ. Τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά ώστε να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Βάζουμε και την μαρέγκα σε μια γαβάθα και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε. 

Τώρα χτυπάμε πολύ καλά και για αρκετή ώρα τους κρόκους, μέχρι να αφρατέψουν. Τους αφήνουμε να περιμένουν. 



Σχίζουμε τη το λοβό της βανίλιας κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι και αφαιρούμε με τη μύτη του μαχαιριού τα μαύρα σποράκια που περιέχει.  Τα ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ με τους κρόκους.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε τα 60 γραμμάρια νερό , την ζάχαρη και τον λοβό της βανιλιας που του έχουμε αφαιρέσει τα σποράκια. Ανάβουμε το μάτι να βράσει το σιρόπι και το κρατάμε πάνω στη φωτιά 2 λεπτά μόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.  Μόλις είναι έτοιμο αφαιρούμε από μέσα το λοβό και τον πετάμε.

Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία και χτυπάμε καλά τους κρόκους στη μεσαία ταχύτητα. Ταυτόχρονα και χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το χτύπημα, ρίχνουμε το καυτό σιρόπι μέσα, με τόσο σιγανή ροή σαν κλωστή! Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς αν πέσει πολυ απότομα μεγάλη ποσότητα σιροπιού στο αυγό, το αυγό θα ψηθεί και θα καταστραφεί η συνταγή. Αντίθετα, αν γίνει με το σωστό τρόπο όπως είπαμε, τα αυγά θα παστεριωθούν και δεν θα υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων. 



Μόλις πέσει όλο το σιρόπι στο αυγό και με το μίξερ να είναι σε συνεχή λειτουργία, θα δούμε ότι το μίγμα που υπάρχει στον κάδο έχει αφρατέψει πολύ και έχει ασπρίσει. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα και σταματάμε το μίξερ. 

Προσθέτουμε στο μίγμα την χτυπημένη σαν γιαούρτι κρέμα γάλακτος και αυτή τη φορά ανακατεύουμε πολύ απαλά με τη σπάτουλα ώστε να μην χαθεί ο όγκος  του μίγματος.
Μόλις ενσωματωθεί και η κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε και τη μαρέγκα και επίσης ανακατεύουμε πολύ απλά με τη σπάτουλα. 

Τοποθετούμε το μίγμα σε δοχείο παγωτού ή σε ένα οποιοδήποτε τάπερ που κλείνει και το βάζουμε στην κατάψυξη ιδανικά για όλο το βράδυ. Το παγωτό είναι έτοιμο! 

Ιδανικά σερβίρεται με γλυκό του κουταλιού βύσσινο, σιρόπι σοκολάτας για τους σοκολατόπληκτους ή και αμύγδαλο φιλέ!! 

Καλή επιτυχία!!!!


Κόκκοι βανίλιας: Το μαύρο χαβιάρι της φύσης !!!!!!


32 σχόλια:

  1. Ώρα 8:20...μόλις έφαγα για πρωινό, μίνι σαντουιτσάκι με τη κοτοαβοκαντοσαλάτα σου....
    Ένα τέτοιο σπέσιαλ παγωτό με αυθεντική φυσική βανίλια θα είναι ότι πρέπει για επιδόρπιο!!!χαχαχα
    Και μη ξεχάσεις τα συνοδευτικά...προτιμώ το βύσσινο!!

    Ωραίες φωτογραφίες....πλούσιες σε γεύση!
    Η τελευταία μ' αρέσει πολύ!!!!

    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτα που μου λες μου ανοιξες την ορεξη. Ωραιο μενου εφτιαξες παλι.
      Θα σου σερβιρω το παγωτο με σπιτικο γλυκο βυσσινο. Φετεινο. Τι αλλο θες πια;

      Καλο βραδακι!!!!

      Διαγραφή
  2. πωπω... αν και δεν είμαι της βανίλιας... μου τρεχουνε τα σάλια... Εγω θα το δοκίμαζα και με σιροπι βύσσινο και με σοκολάτας χεχεχεχε.. πολλα φιλια.. Πάλι έγραψες Χρυσαυγή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν εισαι της βανιλιας βαλ' του μεσα κουκις σπασμενα και αρκετες σταγονες σοκολατας!!!! Θα γινει του ονειρου!
      Σε ευχαριστω πολυ Ελπιδα μου!!!

      Διαγραφή
  3. Και πάνω που ψάχνω απεγνωσμένα για την τέλεια συνταγή για παγωτό βανίλια, να' σαι!
    Είμαι σίγουρη για την τέλεια υφή της και την πολύ πλούσια γεύση!
    Η φωτογραφία μέσα στο σκεύος του παγωτού είναι καταπληκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσα μου δοκιμασε το. Ευχομαι να ειναι αυτο που ψαχνεις!
      Σε ευχαριστω πολυ για τα ομορφα λογια σου, μου αρεσε κι εμενα αυτη η φωτογραφια τελικα!

      Σε φιλω!!!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχο!! Παγωτό με τα όλα του!! Τι ωραία το έχεις φτιάξει!! και οι φωτογραφίες πολύ λαχταριστές!!
    Παρακαλώ ένα γεμάτο μπολάκι με σιρόπι σοκολάτα!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωστε της σοκολατας κι εσυ, ε;
      Οκ! Εγινε ! Με σοκολατα λοιπον κι αν θες βαζεις και σταγονες σοκολατας μεσα στο ιδιο το παγωτο!
      Σε φιλω!

      Διαγραφή
  5. Τι να πω για τις φωτογραφίες σου ώστε να μην επαναλαμβάνομαι;;;
    Όσο για το παγώτο, πραγματικός πειρασμός, ειδικά αυτό το διάστημα. Φάε λοιπόν και μερικές κουταλιές παραπάνω για εμάς!!
    Φιλιά πολλά & καλημέρες

    Υ.Γ. Εγώ πάντως θα το έτρωγα με κερασάκι γλυκό και σιρόπι σοκολάτας... όχι παίζουμε!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα
      Ενταξει, εισαι της σοκολατας. Ολα γινονται...μονο του σπανου τα γενια δεν γινονται.

      Για σενα και μερικους ακομα εδω μεσα σιροπι σοκολατας και κομματια σοκολατας μεσα στο παγωτο.
      Τωρα θα μου πεις "οχι παιζουμε"!!!!

      Σε ευχαριστω πολυ για τα υπολοιπα περι φωτογραφιων κλπ!!! :) Παντα ειναι ευχαριστο να τα ακουω!!!

      Διαγραφή
  6. Είναι μία συνταγή στην οποία αφήνεις κυριολεκτικά και μεταφορικά τα δακτυλικά σου αποτυπώματα !
    Τα βλέπω ολοκάθαρα και τα παρατηρώ.Οι μικροσκοπικοί σπόροι της βανίλιας δεν με αποπροσανατολίζουν.Τουναντίον ,συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην ξεκάθαρη αποτύπωση,μιας γνήσιας γκουρμέ συνταγής με τα δυναμικά ίχνη αρώματος που εγκαταλείπουν στο διάβα τους.
    Το παγωμένο ρυάκι που χαράκτηκε από την κουτάλα σερβιρίσματος,παραπέμπει σε μόνιμο παγετώνες...ίσως αυτόν του Mont Blanc.Αυτόν,που σαν ορειβάτης της γεύσης επιθυμείς να κατακτήσεις.Να τον εξουσιάσεις και να μεθύσεις από το τρόπαιο της δόξας.
    Βελούδινο παγωτό Χρυσαυγή μου και κυρίως,ασφαλές!
    Αγαπημένη γεύση,πολυαγαπημένη θα έλεγα και για μένα!Η απλούστερη,αλλά και η πληρέστερη!
    Τα επικουρικά για την όψη και την νοστιμιά,παχύρευστα σαλτσάτα συνοδευτικά,είναι για τους περισσότερους απαραίτητα.Προσωπικα το προτιμώ γυμνό.Ατόφιο και πρωτόγονου στην λιτότητα.Να λιώνει στο στόμα και να μένει ανέπαφη η βανιλένια ,θεία επίγευση του.Να μετουσιώνεται στα σώψυχα μου η ονειρεμένη γεύση.Η γεύση των αγγέλων!Η χιονένια,η συννεφένια παγωμένη αμβροσία!
    Άξια τα χεράκια σου Χρυσαυγή μου!Μετρώ μία προς μία τις σπιράλ ελικοειδείς αποκλίσεις των δακτύλων σου,τις αρωματισμένος σπό βανίλια,αναλογιζόμενη πως τελικά είναι απλή η τεχνική σου....βασίζεται στο σωστό ένστικτο και την αγάπη για αυτό που κάνεις.
    Θερμά και όπως πάντα πολλά,πολλα φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου καλησπερα!
      Εξεθεσα και δημοσια οπως βλεπεις τα δακτυλικα μου αποτυπωματα. Τι μενει πια; Τα εχω δειξει ολα!!

      Σε ευχαριστω για τα παντα ομορφα λογια.
      Δικο σου οσο παγωτο θελεις! Σκετο, λιτο και δροσερο. Γιατι η απλοτητα σαν ανθρωπο σε χαρακτηριζει...

      Σε φιλω κι εγω!

      Διαγραφή
  7. Είναι και η δική μου αγαπημένη γεύση γιατί ταιριάζει με τα πάντα όλα!!!!
    Έχω δοκιμάσει αρκετές συνταγές σπιτικές, αλλά δυστυχώς μου μυρίζει το αβγό έντονα. Θα φτιάξω και την δική σου πάντως γιατί με ξετρέλανε και η εικόνα!!! :)))
    Γράφω την συνταγή σου αμέσως και την παίρνω μαζί μου στη βαλίτσα. Μπορεί να κάνω αποτοξίνωση από το blog μου, αλλά όχι και από ότι αγαπώ...
    Καλή συνέχεια...
    Καλό καλοκαίρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχομαι καλες διακοπες!! Με το καλο να πατε.
      Οσο για το αυγο ειναι οντως πολυ ενοχλητικο οταν το αντιλαμβανομαι. Σε αυτο δεν το καταλαβα καθολου. Δεν ξερω βεβαια το βαθμο της ευαισθησιας σου.. Κανε μια δοκιμη λοιπον κι ευχομαι να σε καλυπτει!

      Διαγραφή
  8. Μια αυθεντική συνταγή βανίλιας πάντα ξεχωρίζει! Άσε που ταιριάζει με τα πάντα. Είναι η βάση για να δημιουργήσεις οτιδήποτε και με σίγουρη επιτυχία! Η τρίτη σου φωτογραφία είναι σαν πίστα από ένα χιονισμένο βουνό που ένας σκιέρ θα ήθελε να κατέβει χαχα
    Υπέροχη συνταγή κούκλα μου, καλό απόγευμα^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η βανιλια ηταν ο πρωτοπορως των παγωτων. Πρωτα δημιουργηθηκε αυτη και μετα ολα τα αλλα. Μου αρεσει πολυ . Αυτη ειναι μια σχετικα ευκολη συνταγη γισ να απολαυσει κανεις το παγωτο χωρις τη χρηση παγωτομηχανης.

      Χαχαχα... Ωραια η παρομοιωση σου για την φωτογραφια μου! Εχεις δικιο. Θα ηθελα να κανω σκι πανω σε βανιλια!!!

      Χαχαχα
      Σε ευχαριστω πολυ!!!!

      Διαγραφή
  9. λατρευω βανιλια αλλα αντιπαθω αυγο στο παγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμ...
      Δεν εισαι και η μονη..
      Καταλαβαινω!

      Διαγραφή
  10. Αγαπημένη γεύση η βανίλια. Φέρνω peach cobbler να το συνδυάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελείωσε!!! Δεν υπάρχει αυτό που βλέπω!!!! Ένα τέλειο παγωτό με το λατρεμένο μου βύσσινο από πάνω και μια τέλεια παρουσίαση!!!!! Αυτές οι φωτό σου Χρυσαυγή μου μου έκλεψαν την καρδιά... ειδικά η δεύτερη που δεν χορταίνω να την θαυμάζω!!!!!!
    Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου βρε ΚΙκή μου!
      Το βυσσινάκι πάνω στην βανίλια είναι η αλήθεια πως δεν το αλλάζω με τίποτα! Αντε και λιγο αμύγδαλο φιλέ να γίνει τούρμπο το παγωτό !!!!

      Σε ευχαριστώ για τα πάντα καλά σου λόγια!!!
      Φιλιά Κική μου!

      Διαγραφή
  12. τόσο απλή γεύση αυτή του παγωτού βανίλια αλλά τόσο γεμάτη και αγαπημένη!!
    εξαιρετική η συνταγή σου και (θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες) πολύ καλές και οι φωτογραφίες σου!! :)
    μπράβο Χρυσαυγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Εύη μου!
      Αν μου λές ΕΣΥ που είσαι ειδική στις φωτογραφίες ότι είναι πολύ καλές, τότε ειλικρινά, δεν θέλω τίποτα άλλο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Σε ευχαριστώ πολύ!!!!

      Διαγραφή
  13. Λοιπόν, ευκαιρία να αντιγράψω τα δακτυλικά σου αποτυπώματα και στην επόμενη ληστεία που θα κάνω θα τους αφήσω τα δικά σου!

    Φανταστική συνταγή Χρυσαυγή! Μου αρέσει το αυγό στο παγωτό δίνει πιο πλούσια γεύση, και το ρούμι φυσικά είναι που το απογειώνει. Χρονοβόρα η διαδικασία αλλά είμαι σίγουρη ότι το αξίζει, και δεν χρειάζεται και παγωτομηχανή!
    Θα ορμίξω στην 3η φώτο και θα το φάω όλο. Καθηλωτική!
    Το καταλαβαίνεις το ρούμι; γιατί θα το τιμήσουν και παιδιά που δεν τους αρέσει καθόλου το ποτό.

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχαχχαα
      Και το σκεφτόμουν όταν ήταν να αναρτήσω την φωτογραφία αυτή!! Πήρα το ρίσκο μου πάντως!!! χαχαχαχαχαχαχαχαχαχχααχ

      Το ρούμι διαφαίνεται κάπου στο βάθος χωρίς να πρωταγωνιστεί, αλλά διακρίνεις ότι υπάρχει ποτό στο παγωτό. Εξαρτάται το παιδί πάντως Μίνα μου γιατί η δικιά μου τρελαίνεται όπου συναντάει το ποτό!!! Μπεκρούλιακας από κούνια!! χαχαχαχαχαχαχα

      Σε φιλώ πολύ και ευχαριστώ για το κεφάτο σχόλιο!

      Διαγραφή
  14. Χρυσαυγή μου καλησπέρα κι απο μένα!είμαι ξανά κοντά σας και σας δίνω σήμα μετά το ατύχημα που τώρα είναι όλα καλύτερα..δεν ξέχασα κανένα σας και είμαι πολύ χαρούμενη που σας βρ'ίσκω πάλι γερούς δυνατούς και με σούπερ έμπνευση!η πρότασή σου άκρως δελεαστική το απόλυτο καλοκαιρινό έδεσμα με όλη του τη μεγαλοπρέπεια και με εξαιρετική παρουσίαση στο food styling!φαντάζομαι το κλείσιμο με σιρόπι σοκολάτας και αμυγδαλάκι φιλέ όπως το λες που δεν θάφήσει κανένα ασυγκίνητο!την αγάπη μου και φιλάκια!καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ, δεν ήξερα κάτι!!!!!!!!!!
      Πολύ λυπάμαι για την περιπέτεια, μα χαίρομαι που είσαι καλά και επανηλθες!
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!!!!

      Σε φιλώ και εύχομαι περαστικά από καρδιάς!

      Διαγραφή
  15. Τελικά αυτή η "χαράδρα" στην παγωμένη πίστα ενέπνευσε πολλούς και συγκίνησε περισσότερους!
    Να μια πίστα που θα μπορούσα να γλιστρήσω με άνεση μπαλαρίνας, γκουχ γκουχ...

    Υπέροχες φωτογραφίες για ένα ακόμα υπέρτατης ομορφιάς και νοστιμιάς παγωτό με ΒΑΝΙΛΙΑ!

    Εύγε σου και πάλι.
    Πολύ αναβαθμισμένη και ορεξάτη σε αντιλαμβάνομαι τελευταίως.
    Keep on cooking!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στείλε την φωτό στην Ιρ.
      Ελπίζω μετά από τις πίστες που κατεβαίνει με τα σκι, να της αρέσει και η δικιά μου παγωμένη πίστα!!! χαχαχαχαχαχαα Αν και αυτή είναι λιτοδίαιτη!!!! χαχαχαχαχαχα

      Ελα Ζαμπία μου να κατέβουμε εμείς την πίστα αυτή χέρι χέρι, ή μάλλον κουτάλι κουτάλι!!
      χαχαχαχαχαχαχα

      Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ με τη Ζ.....αναβαθμισμένη και ορεξάτη!!

      Διαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10