12 Δεκεμβρίου 2013

Γιγάντιο Σοκολατένιο Μπισκότο με Κράνμπερις και Ρόδι





Σοκολάτας συνέχεια!  Αυτό το γλυκό δεν μπορείς να το πεις κέικ, αν και έχει μερικά από τα υλικά του. Είναι κάτι ανάμεσα σε μπισκότο και κέικ.  Πολύ σοκολατένιο και υγιεινό. Γλυκό με χαμηλούς υδατάνθρακες αφού μέρος του αλευριού έχει αντικατασταθεί με αμυγδαλόψιχα. Δεν έχει διογκωτικά, αυγά ή βούτυρο. Η υφή του είναι ...ας πούμε ... σαν τον χαλβά του μπακάλη, ωστόσο λιώνει στο στόμα και είναι συμπαγές, τριφτό όταν το κόβουμε και πολύ νόστιμο! Νομίζω πως το περιέγραψα επαρκώς ωστε να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται και να αποφασίσετε αν σας αρέσει ή όχι.


Ενα γιγάντιο μπισκότο θα έλεγε κανείς!! Αυτό θα πω κι εγώ. Ας μη στεκόμαστε όμως στην ονομασία, αλλά στην ουσία. Και η ουσία είναι μία. Δεν υπάρχει αθανασία. Εμμ..., δηλαδή ήθελα να πω, πως η ουσία είναι πως πρέπει να το δοκιμάσετε.

Φτιάχνεται στο λεπτό, χωρίς μίξερ και πολύ ακαταστασία. Προτείνεται ανεπιφύλαχτα στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής και τους παθιασμένους με τη σοκολάτα!! Από μένα φτιάχτηκε μέσα στην φόρμα καρδιά που μου έκανε δώρο η φίλη μου Ζαμπία και νομίζω το ανέδειξε πολύ όμορφα.

Καλημέραααααα!!!



ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ ΜΕ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙΣ ΚΑΙ ΡΟΔΙ
(ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ) 

Υλικά: 

     1)      200 γραμμάρια κουβερτούρα
     2)      160 γραμμάρια ελαιόλαδο
     3)      200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
     4)      200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
     5)      160 γραμμάρια αμύγδαλα τριμμένα στο μούλτι σε σκόνη (με τη φλούδα τους)
     6)      100 γραμμάρια αποξηραμένα κράνμπερις
     7)      ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
     8)      Αρκετό ρόδι για το σερβίρισμα



Διαδικασία: 

                Παίρνουμε μια μικρή φόρμα στρογγυλή  ή ταψάκι (ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε). Το λαδώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. 

                Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την κανέλα και τα αμύγδαλα σε σκόνη. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. 

                Λιώνουμε την κουβερτούρα στο μπεν μαρί, την ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.  

                Στο μίγμα της σοκολάτας τώρα, ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι σε δύο δόσεις. Δεν το ρίχνουμε όλο μαζί μέσα στη σοκολάτα. Προσθέτουμε πρώτα το μισό, ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα και στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο, κάνοντας την ίδια διαδικασία. Τέλος ρίχνουμε μέσα στο σοκολατένιο μίγμα τα κράνμπερις. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει ένα ομοιογενές  μείγμα. 

                Το αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί μας και το ψήνουμε για 25-30 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς. Όταν περάσουν 25 λεπτά βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του μπισκότου και αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης, τότε είναι έτοιμο. Διαφορετικά το αφήνουμε άλλα 5 λεπτά στο φούρνο. 

                Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρουμε. 

                Τρώγεται κατά προτίμηση ζεστό, αλλά και σε θερμοκρασία δωματίου είναι υπέροχο. Πριν σερβίρετε το κάθε κομμάτι, μπορείτε να το ζεστάνετε ελαφρά στο φούρνο. Το σερβίρετε περιχυμένο με αρκετούς σπόρους ροδιού. 

                Διατηρείται εκτός ψυγείου  για περίπου 5-6 μέρες. 

Καλή επιτυχία!!! 



               

45 σχόλια:

  1. Καλημέρα!
    Πολύ αγάπησα την καρδιά σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΩΩΩΩΩΩ!!!
    Τι εντυπωσιακή και υγιεινή καρδιά!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μ' αρέσει! Μ' αρέσει!!!
    Το σημειώνω!!!

    Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία φόρμα και οι φωτογραφίες πολύ καλές!!!
      Η δεύτερη είναι σαν ένα σοκολατένιο μονοπάτι με κόκκινα ίχνη .....Θα τα ακολουθήσω!!

      Διαγραφή
    2. Εγώ επίσης διακρίνω ονειροπόλα λογοτεχνικά χνάρια που εσύ αφήνεις Πέπη...!!!!
      Θα σας ακολουθήσω και τις δυο..και όπου μας βγάλει.

      Διαγραφή
    3. Εσύ που είσαι της υγείας..... και της ακολασίας ενίωτε, να το σημειώσεις.
      Ακολούθησε τα κόκκινα ίχνη σαν άλλη κοκκινοσκουφίτσα και δεν θα χαθείς!! Ενας λύκος θα σε περιμένει στο τέλος του δρόμου!!!

      Διαγραφή
    4. Φωτεινή μου κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου!! Διακρίνω κι εγώ αυτά τα ψίγματα λογοτεχνίας που αδιόρατα άφησε να φανούν σήμερα. Πολλά υποσχόμενη!!!

      Διαγραφή
    5. χαχαχαχαχααχαχαχαχα
      είμαι όλο εκπλήξεις!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
    6. Νομίζω Peps ότι έχεις εκπλήξει ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό με την χθεσινή σου λογοτεχνική διάθεση!!! χαχαχαχααα

      Διαγραφή
  3. Δεν ξερω αν φταιει το σχημα καρδιας και το κατακοκκινο ροδι απο πανω, αλλα δειχνει υπεροχο! Φτιαξε μια κουπα τσαι κι ερχομαι να το τσακισουμε!!!! ;-) Καλημερα Χρυσαυγη, φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Σοφία!
      Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα από αυτό το γλυκό.
      Αν και υγιεινό. Είναι αρκετά βαρύ και δεν μπορείς να φας αρκετό.
      Το ρόδι έρχεται να το δροσίσει όσο πρέπει.
      Το τσάι φαντάζει σαν μια τέλεια προοπτική για την σοκολατένια μου καρδιά!

      Σου στέλνω πολλά πολλά φιλια!
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  4. Συμφωνώ και εγώ! Με τσάι ή και με αχνιστό καφέ εξαφανίζεται. Καλημέρα και από μένα Χρυσαυγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαφανίζεται Σοφία ειδικά σε περιόδους νηστείας!!!
      Ναι, γιατί και η νηστεία θέλει καλοπέραση!!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα από πόλη σε πόλη διαφέρει.Αρκετά, έως και πάρα πολύ.
    Η πιο συνηθισμένη ,είναι αυτή των όμορφα διακοσμημένων βιτρινών,των πλουμιστών με φωτάκια δρόμων,των καστανάδων με τα μισοψημένα κάστανα του δρόμου,των πεζών-περιπατητών με τις άδειες τσέπες που ΄΄χαλβαδιάζουν΄΄τα εναπομείναντα όμορφα αντικείμενα του πόθου τους.
    Η ακούσια ομηρία μου σε κατάστημα του κέντρου σε μεγάλη πόλη γειτονικής χώρας,μου έδειξε και ένα άλλο πρόσωπο χριστουγεννιάτικης ατμοσφαιρικής πλάνης.Σε αυστηρή εβδομαδιαία γενική απεργία,η χώρα έχει παραλύσει.Τρόφιμα δεν υπάρχουν,τα μεγάλα SM υπολειτουργούν,οι λαϊκές κλειστές και τα σωματεία να εκφοβίζουν όλους όσους αποφασίζουν να διατηρήσουν για λίγες ώρες τα μαγαζιά τους ανοικτά.Οι υψηλοί φόροι είναι το αίτιο της απεργίας και συμμετέχουν ΟΛΟΙ!!!Μία χώρα υπό κατάληψη,αλλά και μία χώρα με σθένος, να υποδείξει την δυσαρέσκειά της στην αυξανόμενη λιτότητα και τους μισθούς πείνας που και εδώ έχουν επιβληθεί.
    Έμεινα για δύο ώρες κλειδωμένη σε μικρό κατάστημα του κέντρου,διότι η ιδιοκτήτρια φοβήθηκε τους απεργούς που τα ΄΄σπάγανε΄΄....Δύο ώρες μονάχα ομηρίας που σε υποχρεώνουν να αναθεωρήσεις κάποια δεδομένα στη ζωή,να εκτιμήσεις πιότερο αυτή τη ρημάδα την καθημερινότητα,να σεβαστείς την ελευθερία ,να χαμογελάσεις στη σκέψη ότι το τάπερ της ελληνίδας μάνας ΄΄έσωσε΄΄το φοιτητικό σπίτι του γυιού με προσωρινά,αλλά πολύτιμα για την πολυήμερη απεργία ,τρόφιμα.
    Δεν μου αρέσει αυτή γενική ανακατωσούρα.Με κάνει να αισθάνομαι ανασφάλεια και πόνο.Δεν ξέρω τι παιγνίδια παίζονται και δεν θέλω να τα μάθω.Επιθυμώ τα παιδιά μας να χαμογελούν στον υπερθετικό βαθμό.Επιθυμώ κάθε ανάσα τους να γεμίζει με καθαρό οξυγόνο τα σώψυχά τους.Να γεύονται την ελευθερία, να διατηρούν το σφρίγος της σκέψης και την ευρωστία του πνεύματος.Να προοδεύουν και να μην είναι αυτό σενάριο επιστημονική φαντασίας,όσο και αν είμαι λάτρης του είδους.Να χαίρονται τα Χριστούγεννα,όχι για τα λαμπιόνια, τις ψευτοκορδέλες και τα άχρηστα πλαστικά ή ηλεκτρονικά παιγνίδια,αλλά για την ουσία.
    Να χαίρονται,να χαιρόμαστε την απλότητα.
    Να δονείται η καρδιά μας ,χωρίς την καθιερωμένη στάση ουδετερότητας.
    Όπως ακριβώς ένιωσα, όταν η καρδιά μου συνάντησε την καρδιά της Χρυσαυγής.
    Την σοκολατένια μπισκοτένια καρδιά της.Με τους άλικους τόνους να χρωματίζουν ατμοσφαιρικά την λεία επιφάνειά της.Με την πεποίθηση ότι και η δική της καρδιά,αυτή που πάλλεται μέσα της,εγκαταλείπει παρόμοια συναισθήματα,με αυτά που αφήνει το τραγανό γλυκό της.
    Ένα κομμάτι τούτης της τραγανής απόλαυσης στέκεται μόνο με τα προτερήματά του.Ίχνος έπαρσης και αλαζονείας δεν υπάρχει διαθέσιμο.Διακρίνεται από την λιτότητα των υλικών και το μεγαλείο της σεμνής νοστιμιάς.Υποβόσκει η ταπεινότητα,αλλά εξουσιάζει η ωραιότητα.Η ευπρέπεια των καλών τρόπων της γεύσης του,η κοσμιότητα μιας άρτιας εμφάνισης αναπαύουν το μάτι και επανεντάσσουν την διάθεση σε πιο χαρωπά πλαίσια.
    Χρυσαυγή μου ,εύχομαι να έχει η καρδούλα σου πάντα αποθέματα γλυκύτητας.Σοκολατένιες αναφορές και μπισκοτένιες δράσεις.Με την λάμψη και την δύναμη που το όνομά σου προσφέρει,να χαρίζεις χαρά ,δροσιά και γεύση.
    Σε φιλώ πολύ,πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι δυνατόν!!
      Κι εκεί θα έλεγε κανείς ότι τα πράγματα είναι πιο ανθρώπινα...
      Εδώ είμαστε Καλκούτα... εκεί είναι κάπως ποιο οργανωμένα... μα τελικά παντού η κρίση όταν ακουμπά το παγερό της χέρι την ίδια δουλειά κάνει.
      Τι να πω Φωτεινή μου?
      Εύχομαι η περιπέτειά σου να είχε αίσιο τέλος και με το καλό να επιστρέψετε στην πατρίδα.
      Την άσχημη, άκαρδη, άσπλαχνη, απογοητευτική.... αλλά οικεία πατρίδα.

      Για μια ακόμη φορά σε ευχαριστώ για τα τόσο ζεστά από..... καρδιάς λόγια σου!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
    2. Η ανθρωπιά χάνεται πρώτα στις μεγάλες πολιτείες Χρυσαυγή μου!!!!Εκεί όπου λανθασμένα αισθάνεσαι ασφαλής,είσαι περικυκλωμένος από τα συμφέροντα και τους οπαδούς τους.Απλά, τα πράγματα άρχισαν να παρεκτρέπονται...για όλους μας !!!
      Ερώτηση...!Θα συνεχίσεις να ποστάρεις γλυκά??????Η λίστα μεγαλώνει και σκέφτομαι ότι τα χριστουγεννιάτικα ΄΄χαρωπά΄΄συναισθήματά μου θα τα εξαντλήσω μισοκοιμισμένη πάνω από τον πάγκο της κουζίνας μου.

      Διαγραφή
    3. χαχαχαχαχχαα
      Όχι, μπορείς να κοιμηθείς ήσυχη στο κρεβάτι σου Φωτεινή μου.
      Νομίζω πως ήταν το τελευταίο γλυκό.
      Μόνο φαγητά από δω και πέρα.
      !!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Χρυσαυγή μου, αυτή η καρδιά ευφραίνει ουρανίσκους και όραση.
    Τα ρόδια γύρω γύρω στις λακκουβίτσες και το κοντινό τους πλάνο είναι πανέμορφα!
    Δαγκωνιά συνοδεία ήχων απόλαυσης το επιβεβαιώνουν.

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι λακκουβίτσες Ζαμπία μου ήταν σαν να φτιάχτηκαν για αυτούς τους κόκκους ροδιού.
      Τους υποδέχθηκαν τόσο χαρωπά, μιας και το μέγεθος ήταν ακριβώς αυτό που έπρεπε.
      Το ρόδι απαραίτητο σε αυτό το γλυκό.
      Επειδή είναι βαρύ στη γεύση, έρχεται να το δροσίσει με το ζουμάκι του.

      Σε ευχαριστώ πολύ για το όμορφο δώρο σου!!!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  7. Εύκολο, γρήγορο, υπερνόστιμο και πανέμορφο συνάμα Χρυσαυγή μου!!! Τέλειο το έκανες!!! Τώρα εγώ θα φταίω αν απλώσω χεράκι και ...το πάρω όλο και φύγω για να το φάω μόνη μου;;;;;;;;
    Πώπω λιμπιστικό!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να απλώσεις χεράκι. Γιατί να μην απλώσεις Κική μου?
      Δεν δαγκώνουμε εδώ!!! Σερβιρίσου!!!

      Σε φιλώ πολύ!!!!

      Διαγραφή
  8. Θέλω την καρδιά σου τέλος!!!!!Είναι τόσο τόσο ζουμερή και τέλεια!!!!!
    Θα δοκιμαστεί σίγουρα!!!!Καλές γιορτές να έχουμε με υγεία και ευτυχία!!!!
    Πολλά πολλά φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να την δοκιμάσεις και να σου αρέσει Ελπίδα μου!!
      Καλές γιορτές με υγεία πάνω απ΄όλα!!
      Να είσαι πάντα γελαστή όπως τώρα !!!


      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  9. Τι υγιεινή κόλαση είναι τούτη! Χρυσαυγή μου δείχνει τέλειο!!! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και υγιεινή και κόλαση!!
      Τι οξύμορο σχήμα είναι αυτό!!
      Κι όμως ισχύει!!!

      Σε ευχαριστώ πολύ Ειρήνη!!!

      Διαγραφή
  10. Ενδιαφέρουσα πρόταση για τους αγαπούντες τα γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτή η ιδέα του γιγάντιου μπισκότα μου αρέσει πολύ!!!!! Ξεμπερδεύεις μια και καλή!!!!!
    Υγιεινό και πολύ ευπαρουσίαστο!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα ντε!!
      Τι να κάθεσαι και να παιδεύεσαι με τα μικρούτσικα μπισκοτάκια???
      Φτιάχνεις ένα και τελείωσες!!!

      Διαγραφή
  12. Θες να το πεις κέικ, πες το. Θες να το πεις μπισκότο, πες το. Δε θέλω να το μάθω, θέλω να το φάω! Όλο! Φιλιά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με εντυπωσίασε η μπισκοτένια καρδούλα σου, το ρόδι τριγύρω έκλεψε την παράσταση!
    Κι αν κρίνω απ' τα υλικά σου , που είναι πολύ του γούστου μου, πρέπει να είναι νοστιμότατο Χρυσαυγή μου!
    Να είσαι καλά να μας φτιάχνεις τέτοιες όμορφες λιχουδιές!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Σοφία μου.
      Ναι, νομίζω κι εγώ ότι είναι του στιλ σου.
      Αυτή τη φορά έπεσα διάνα.
      Αφιερωμένο λοιπόν. Χωρίς πολλά λιπαρά αλλά με πολύ γεύση!!

      Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  14. Η φωτογραφία με το κομμάτι με πέθανε!
    Στο λόγο μου έκανα "ωωωωω" όταν την είδα!
    Από την περιγραφή σου ψιλιάστηκα ότι κάτι πολύ καλό έχεις κάνει πάλι, αλλά η φωτογραφία αυτή πραγματικά είναι το κάτι άλλο!
    Πρέπει να έχει φανταστική υφή! Και γεύση εννοείται αφού είναι σοκολατένιο!
    Έχεις την κανέλα, τα αμύγδαλα, το ρόδι, τα cranberries τι άλλο να ζητήσω πια!
    Like και πάλι like!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ εντυπωσιακό κ νόστιμο!

    Καλημέρες από Ζάκυνθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νομίζω πως τελευταίως έχουμε πιάσει αντάμα τα γιγάντια!!!
    Τι μπισκότο κι' αυτό, βρε Χρυσαυγή μου :-)))
    Την γλύκα του να ΄χεις πάντα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι υπεροχο γλυκό,αχ πόσο το ζήλεψα συγχαρητήρια, υπέροχο και το δώρο από την καταπληκτική Ζαμπία,άριστα!!!!!!! εντυπωσιακό και σίγουρα πεντανόστιμο
    Καλές γιορτές να έχεις με την οικογένεια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Aπο το κομμένο κομμάτι βλέπω πως θα μ αρέσει πολύυυυυυ. Η υφή του φαίνεται τέλεια.
    Πάρα πολύ ωραίο το γιγαντιαίο σου μπισκότο Χρυσαυγή.

    Το στόλισμα με το ρόδι το κάνει γιορτινό.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χρυσαυγή μου έχεις βραβείο Χριστουγεννιάτικο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τι είναι τούτο , Χρυσαυγή μου;;; Και μονο που το είδα, το λάτρεψα! Φαίνεται τόσο εορταστικό, λαχταριστο και ευπαρουσιαστο, που δεν μπορω να μην το θαυμάσω! Πολλά πολλά μπράβο!!! Αν καταφέρω να βρω χρονο με τα τρεξιματα των ημερών, θα το φτιάξω!
    φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και να σου πω κάτι; Είναι και τόσο ωραίο με αυτή τη φόρμα καρδιά που μια χαρά στέκεται και σε τραπέζι για καφεδάκι μετά το φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ εντυπωσιακό! Το σκέφτομαι κιόλας!!... καφεδάκι με τις φίλες μου και να σερβίρω αυτή την μπισκοτένια καρδιά στη μέση! Καλές γιορτές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αντί για κουβερτούρα θα μπορούσα να αντικαταστησω με λευκή σοκολάτα θα βγει ωραίο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10