23 Ιουλίου 2012

Μπουγιουρντί (Φέτα Ψητή)


Είστε για ένα... στα γρήγορα?



         Μα τι σκεφτήκατε πάλι!!! Τς, τς, τς… θα σας μαλώσω, ατιμούλικα παιδιά!!

         Μιλάω για το… μπουγιουρντί! Μια λαϊκή, μάλλον ειρωνική έκφραση, στις περιπτώσεις που λαμβάνουμε ή στέλνουμε ένα έγγραφο, γράμμα ή διαταγή με επιτιμητικό περιεχόμενο (κατσάδα). Έχει την έννοια του γρήγορου ή του απροσδόκητου. Έτσι και αυτό το έδεσμα! Πήρε την ονομασία του από την πολύ γρήγορη παρασκευή του, η οποία δεν απαιτεί καθόλου κόπο και χρόνο.



        Σήμερα λοιπόν, δεν θα σας κουράσω. Θα μπείτε στην κουζίνα και θα βγείτε μετά από 1 λεπτό έχοντας ήδη στο φούρνο να ψήνεται ένα τέλειο, απλό και νόστιμο συνοδευτικό μεζεδάκι, για ψητό κρέας, γίγαντες στο φούρνο, χωριάτικες σαλάτες, κεφτεδάκια ή ότι άλλο βάλει ο νους σας. Τρώγεται ακόμα και σκέτο με τη συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. Προτείνω να το ψήσετε και να το σερβίρετε σε πήλινο σκεύος από γιαούρτι πρόβιο (αυτό με την πέτσα). Έτσι θα αποκτήσει μια ποιο παραδοσιακή εμφάνιση που του ταιριάζει γάντι!

       …άντε!! Και άλλη φορά σας θέλω ποιο σεμνές και ταπεινές στους συνειρμούς σας!!


ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΝΤΙ

Υλικά:

1) Τυρί φέτα
2) 1-2 ροδέλες από φρέσκια ντομάτα
3) 1 τσιμπιά ρίγανη
4) 1 τσιμπιά μπούκοβο
5) Λίγο πιπέρι
6) Λίγη πάπρικα
7) Ελάχιστο λάδι


Εκτέλεση:

           Απλώνουμε στο σκεύος μας φέτες από το τυρί κομμένες στο πάχος ενός δακτύλου. Από πάνω ρίχνουμε την πάπρικα και το πιπέρι. Τοποθετούμε τις ροδέλες από τη ντομάτα και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Τέλος ραντίζουμε με το λάδι και βάζουμε το μπουγιουρντί στο φούρνο. Το ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και να «μαραθεί» ελαφρώς η ντομάτα. Το απολαμβάνουμε ζεστό, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο.

Καλή επιτυχία!


24 σχόλια:

  1. Ε λοιπόν, ειλικρινά, δεν σκέφτηκα τίποτε πονηρό. Κατευθείαν στο μπουγιουρντί πήγε το μυαλό μου σου λέω! Καλέ ναι! Δεν με πιστεύεις; Τσ τσ τσ
    Ο απόλυτος μεζές! Πολύ αγαπημένος στα μέρη μας!
    Φιλιά κορίτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο Χρυσαυγή! Νόστιμος μεζές!
    Εγώ που τρελαίνομαι για τη φέτα μπορώ να το κατεβάσω ολόκληρο με λίγο ψωμάκι!
    Έτσι ακριβώς το κάνουμε και στα κάρβουνα, τυλιγμένο μέσα σε αλουμινόχαρτο, μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρυσαυγή μου... τί είναι αυτό βραδιάτικα;;;; Θα μου πεις πού πας τέτοια ώρα;;;; Πώς μπαίνεις έτσι σε μπλογκοσπιτάκια γκουρμέ;;;; Θα σου απαντήσω ότι θα ήθελα να το πάρω, έτσι όπως είναι (όοοοχι την κουταλιά, το άλλο, το ολόκληρο) και να φύγω αλλά επειδή είμαι ευγενική ...τσιμπάω 1-2 μπουκιές και πάω για ύπνο! Είμαι και λιχούδα, τί να κάνουμε;;; ΤΕΛΕΙΟΟΟΟΟ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ζημια μου εκανες Χρυσαυγη μου... Αυτο ειναι το αγαπημενο μου απολυτο γρηγορο φαγακι, το οποιο παρεπιπτοντως σπανια απολαμβανω, καθως οι αντρες ειναι μαλωμενοι με το τυρι... Οταν βαζουμε δε καρβουνα, δεν παραλειπω να ετοιμαζω και ενα μπουγιουρντι, το οποιο καταβροχθιζω μονη μου - δεν ξερουν τι χανουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρυσαυγή μου καλημέρα,εγώ όταν ακούω τη λέξη μπουγιουρντί συνήθως περιμένω κάποιο λογαριασμό.Το δικό σου όμως θα το δεχτώ με μεγάλη χαρά απλά θα το απολαύσω,να είσαι καλά φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε χαλεπούς καιρούς τέτοιου είδους "μπουγιουρτιά" είναι μάλλον ευπρόσδεκτα Χρυσαυγή μου! Κι' εμένα προσωπικά ένα μόνο τέτοιο δεν μου πάει μήτε στο δόντι, χαρά μου!
    Κάνε κάτι παραπάνω την επόμενη φορά :-))))
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολα τα γρηγορα ειναι αμαρτια.Για τα φαγακια λεω και γω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λατρεμένο καλοκαιρινό μεζεδάκι, του ταιριάζει πολύ όμορφα και λίγη πιπερίτσα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρυσαυγή είναι τέλειο. Τρελαίνομαι για αυτόν τον μεζέ. Να περνάς καλά. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το φτιάχνω τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα στο σπίτι!!! Το λατρεύουμε! Η γιαγιά μου που μεγάλωσε στην πόλη μου το έμαθε.
    θα σου πρότεινα αν μου επιτρέπεις να βάλεις μέσα και μια δυό φέτες κίτρινο τυρί και αντί για πιπέρι λίγη καυτερή πράσινη πιπεριά. Μπορείς να βάλεις και λίγη πράσινη γλυκιά μαζί, γίνεται πιο νόστιμο! Δοκίμασέ το!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κι εγώ τρελαίνομαιγια μπουγιουρντί!! Αχ μου τρέχουν τα σάλια μεσημεριάτικα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα Χρυσαυγη μου
    Προσπαθω να συγκρατηθω,να προχωρησω μονο στις οδηγιες ..να μη κυτταζω τις φωτογραφιες που πλανευουν ,που μαγνητιζουν ματια και μυαλο,που μαγευουν τις αισθησεις..δεν μπορω,θα ριξω ξανα μια ματια στα κλεφτα και θα υποσχεθω στον εαυτο μου οτι δεν θα υποκυψω..ισως το κατορθωσω!Ομως γιατι να υποφερω?Θα απαλλαγω λοιπον απο την προκληση υποκυπτοντας σ'αυτη!!Τι πιο λογικο!!Θα δοκιμασω απο το μεζεδακι της φιλης Χρυσαυγης,θα το απολαυσω μπουκια-μπουκια με ενα παγωμενο ουζακι και θα τσουγκριζω το ποτηρι μου στην υγεια της!!!Φιλια πολλα,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τρελαίνομαι για μπουγιουρντί Χρυσαυγή μου!
    Το φτιάχνω σπίτι, αλλά φροντίζω και να το παραγγείλω όταν το δω να φιγουράρει στον κατάλογο ενός μεζεδοπωλείου!
    Είναι όντως εντυπωσιακό το πώς λίγα και απλά υλικά συνδυάζονται τόσο αρμονικά και δημιουργούν ένα τέτοιο απίθανο μεζέ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το Πάσχα φτιάξαμε πολλά πάνω σε αλουμινόχαρτο και μετά πάνω στη σόμπα με τα ξύλα που έκαιγε δίπλα μας ή στο τζάκι στην πυρωμένη βάση του.
    Και γρήγορο και νόστιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ειμαι μεσα !και τι ομορφες φωτογραφιες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μμμμμμμμμμμμμ......δεν ξέρω γιατί αλλά το μπουγιουρντί το είχα συνδέσει με ταβέρνα και μόλις πρόσφατα άρχισα να το φτιάχνω και στο σπίτι. Εγώ βάζω και 1 πιπεριά. κι επειδή μου άνοιξες την όρεξη πάω να το φτιάξω πάραυτα!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σκανταλιάρικος υπότιτλος!
      Σκανδαλίζεις, Χρυσαυγή μου, κόσμο και ντουνιά με το κείμενο, το πιάτο και την παρουσίαση του!

      Λιτό και περιποιημένο μεζεδάκι με ουζάκι!:)
      Ζ.

      Διαγραφή
  17. Και εγώ σκέφτηκα ότι δεν μας φτάνουν τα μπουγιουρντί που έρχονται συνέχεια , θα έχουμε και ιντερνετικό μπουγιουρντί τώρα;
    Ομορφος μεζές και πραγματικά γρήγορος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κυρίες μου,

    Σας ευχαριστώ όλες για τα σχόλιά σας και επιφυλάσσομαι να απαντήσω το συντομότερο που θα μπορέσω.

    Δυστυχώς λόγω καλοκαιριού δεν υπάρχει πολύς χρόνος μέσα στο σπίτι και έτσι έχω χαθει. Ωστόσο μπαίνω και βλέπω τις αναρτήσεις σας έστω και στα γρήγορα.

    Ευχαριστώ και παλι για τα σχόλια που μου αφήνετε.

    Τα λέμεεεε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. poli wraio blog!!!!!kalws irtha stin parea sou!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μούρλια λέμε! Τέλειο ορεκτικάκι! Κι εγώ το κάνω, τρελαινόμαστε για φέτα με ντοματούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ αγαπημένο ορεκτικό!!!! Καλό βράδυ εύχομαι!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μμμμμμμμμμμμ τρελαίνομαι για μπουγιουρντί!!! Ο τελειος μεζές!!! Καλώς σε βρήκα Χρυσαυγή!!! Φιλάκια πολλά....θα τα λέμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το μπουγιουρντί δεν το ήξερα ως όνομα!!!
    Όμως το έχω φάει πολλές φορές, το φτιάχνω τακτικά και μάλιστα το έχω δημοσιεύσει! Να είσαι καλά που μου το έμαθες!
    Το πρωτοέφαγα σε ουζάδικο στην πλατεία Αβυσσινίας και πάνω του υπήρχε αυγό (μάτι) που είχε ψηθεί μαζί με τη φέτα. Σ' εμένα αρέσει πολύ αλλά ο καλός μου διαφωνεί, έτσι δεν νεωτερίζω!

    Φιλάκια πολλά, Χρυσαυγή μου, με τις ωραίες ιδέες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

πήγαινε στην κορυφή! 01 09 10